Geur- en smaakonderzoek na Venloop voor gezondere leefstijl

De Venloop, editie 2022 © Joop Aerdts
Onderzoekers van de Universiteit Maastricht zoeken 80 recreanten die volgende week meedoen aan de Venloop. Deze ondergaan dan na afloop een geur- en smaaktest.
Doel is om vast te stellen welke invloed hardlopen daarop heeft.

Zout en zoet

Topatleten leven gezond. Anders kun je bijvoorbeeld nooit de Venloop winnen. Zij eten niet meer suikers, vetten en zout dan strikt noodzakelijk. Dit onderzoek van de Universiteit Maastricht moet antwoord geven op de vraag of je door te sporten de smaak te pakken krijgt om gezonder te eten. Internist Jos Le Noble zegt dat van topsporters bekend is dat zij een veranderde voorkeur hebben voor zout en zoet. " Je kunt je voorstellen dat op termijn door minder zout en zoet te eten je gezondheid winst behaald."

80 recreanten

De UM zoekt 80 lopers voor het onderzoek. De ene helft loopt de 10 kilometer, de andere helft de halve marathon. Zij gaan direct na afloop naar het universiteitsgebouw in hartje Venlo. Daar is alles ingericht voor het onderzoek. "Ze krijgen verschillende geuren onder hun neus geduwd. Dan moeten ze raden wat ze precies ruiken. En de andere test is een smaaktest. Daar moeten ze identificeren wat ze precies proeven." zegt hoogleraar Remco Havermans die ook bij het onderzoek betrokken is.

Hoger doel

Het aantal van 80 recreanten voor het onderzoek is nog niet gehaald. De onderzoekers hopen dat dat wel lukt . Maar de lopers zullen zich mogelijk ook afvragen wat zij eigenlijk aan dit onderzoek hebben. Het dient volgens Le Noble ook nog een hoger doel. "Mogelijk kunnen we deze resultaten ook gebruiken voor niet-sporters, zoals mensen met overgewicht. En dat ze daarmee beter geholpen kunnen worden in de strijd hiertegen."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!