Bewoners bewaken zelf leefbaarheid in Heerlen en Maastricht

Bewonerskrachten zijn in Heerlen actief in de wijk © L1
Bewoners bewaken steeds vaker vrijwillig de leefbaarheid in corporatiewijken. In Maastricht gebeurde dat al, een voorbeeld dat nu wordt gevolgd in Heerlen.
Woningcorporatie Weller Wonen uit Heerlen zet naar voorbeeld van Servatius in Maastricht bewoners in als ogen en oren in de wijken. Mareike Thevis is zo'n 'bewonerskracht' in de Heerlense wijk Grashoek. Samen met Wendy Pekel wandelt Mareike twee tot drie keer per week een rondje langs de door de corporatie verhuurde woningen.

Meldingsmoeheid

Bij verhuurder Weller gaat het vooral om de openbare ruimte rond de woningen. "We spreken mensen aan als ze te vroeg de vuilcontainers buiten zetten en helpen ze op weg als ze vragen hebben aan de gemeente. We maken foto's van vuilnis en geven dat door aan de gemeente. Hierdoor willen we meldingsmoeheid tegengaan", vertelt Mareike.
Insteek is de buurt schoner en veiliger te maken. Een taak die in de loop van de jaren is verschoven van gemeente naar corporaties. "Het is onmogelijk dat een gemeente alles doet", zegt Mareike. "Het zijn de mensen in de wijk die de wijk maken. Wij zijn onderdeel van de leefgemeenschap, dat is de gemeente niet", zegt Rob Nelissen, bewonerskracht bij Servatius.

Kerstbomen

In Maastricht wandelen al sinds 2012 'bewonerskrachten' door wijken van corporatie Servatius. Inmiddels zijn er 80 bewoners actief in 14 wijken. Servatius begon in de wijk Heugem. Tijdens een wandeling met het team van Wijckerpoort wordt duidelijk wat een bewonerskracht ziet en doet. Er worden foto’s gemaakt van achtergelaten kerstbomen, loszittende stoeptegels en van vergeten onderstellen van afzetpalen. "Zodra ik thuis ben stuur ik die door naar de gemeente of de corporatie," zegt Nelissen.

Lekkende kraan

De bewonerskrachten van Servatius zijn ook een linking pin bij grootschalige renovatie of kleiner huishoudelijke leed zoals een lekkende kraan of een klemmende deur. “Het kan even duren voor het is opgepakt. Duurt het te lang dan spreken Servatius daar op aan,” zegt Nelissen. Alle bewonerskrachten doen het op vrijwillige basis. Veel deden al vrijwilligerswerk en vielen daardoor op. Zij zijn allemaal persoonlijk benaderd door van corporatiemedewerker.

Prestatieafspraken

Corporaties mogen zich vanaf de tweede helft van de jaren negentig inzetten voor de verbetering van de wijk. Op 30 juni 2022 is deze taak geformaliseerd in de Nationale Prestatieafspraken.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!