Bijna 1500 slachtoffers geweld jeugdzorg krijgen geld

Stockfoto © iStock
1460 mensen in Limburg hebben een tegemoetkoming van 5000 euro gekregen omdat ze slachtoffer zijn geweest van geweld in de jeugdzorg.
Dat blijkt uit cijfers die het Schadefonds Geweldsmisdrijven vrijdag publiceert.

Speciale regeling

Het fonds had in 2021 en 2022 een speciale regeling en werd overspoeld met aanvragen. Landelijk deden 27.454 mensen een beroep op de regeling, in Limburg 1739. In ruim 80 procent van de gevallen werd het leed erkend en kreeg het slachtoffer een tegemoetkoming van 5000 euro. Als het slachtoffer al geld had gekregen hiervoor, werd dat in mindering gebracht op de toekenning.
Naar schatting is er ongeveer ruim 7 miljoen euro uitgekeerd in Limburg, landelijk is dat 111,5 miljoen.

Niet veilig

Slachtoffers konden een aanvraag indienen als ze als kind te maken hebben gehad met dwangarbeid of geweld in een instelling of pleeggezin waar ze tussen 1945 en 2019 verbleven. De regeling was één van de maatregelen die volgde uit het rapport van Commissie de Winter. Die onderzocht fysiek, psychisch en seksueel geweld in de jeugdzorg. De commissie oordeelde in 2019 dat er sprake was van systematisch geweld. "De conclusie is eigenlijk dat veel van die kinderen eigenlijk niet zo veilig bij die instellingen of pleeggezinnen bleken te zijn. Eén op de 10 kinderen heeft langdurig heftig geweld meegemaakt", blikt commissievoorzitter Mischa de Winter terug op zijn onderzoek.

Geld verzacht niet

Het geld dat het fonds uitkeert wordt geen schadevergoeding genoemd, maar officieel een 'tegemoetkoming'. Het ging om een vast bedrag van 5000 euro, ongeacht de duur of de ernst van het geweld. "Het probleem is dat je nooit weet of geld verzacht en hoeveel geld dat dan moet zijn", erkent De Winter. "Een regeling kan ook een bewijs zijn van erkenning."

Bewijs

Om in aanmerking te komen voor een toekenning, waren er geen harde bewijzen nodig. Het fonds keerde uit op basis van aannemelijkheid geld uit. "In deze regeling is gezegd: je hoeft eigenlijk maar heel weinig te bewijzen. Mensen moesten vroeger voor commissies verschijnen en moesten ze bewijzen dat ze echt misbruikt waren."
De 1460 mensen in Limburg die een toekenning kregen van het schadefonds woonden op het moment van de aanvraag in Limburg. Uit de cijfers is niet op te maken waar het geweld heeft plaatsgevonden.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!