Leefbaarheid Brachterbeek: 'Wonen op industrieterrein'

De Clauscentrale. © iStock
Inwoners van Brachterbeek vrezen voor de toekomst van hun eigen dorp. Naast de Clauscentrale en een hoogspanningsstation van TenneT komt er mogelijk ook nog een groot converterstation en een verbinding met de Delta Rhine Corridor.
Maar als het aan de 1250 inwoners van Brachterbeek ligt gaat er direct een grote streep door die plannen. "De leefbaarheid staat hier enorm onder druk", aldus Frans Bours van het platform Bezorgde Inwoners Brachterbeek.

Industrie

Het moet eens afgelopen zijn met het 'uitknijpen' van Brachterbeek, vindt Bours. Volgens hem dreigt het dorp een industrieterrein te worden. "De leefbaarheid staat hier al 40 jaar onder druk. Alles wordt ons al afgenomen, er is geen voetbalclub meer, de schutterij is weg. Willen ze nu ook nog het laatste stukje landbouwgrond omturnen tot industriegebied?", vraagt Bours zich hardop af. "Alles wat hier ligt is al enorme belasting, daarom zeggen wij nu: hier trekken we de streep."

Maasgouw

Bours miste lange tijd de toewijding van de lokale politiek. "Wij hadden in eerste instantie meer verwacht van de gemeente Maasgouw. Zij hadden ook kunnen zeggen; 'Jullie kunnen doen en laten wat jullie willen, maar hier blijven we van af.' De mensen uit Brachterbeek hebben al genoeg gehad."
Dat het bewonersplatform klaar is met alle ontwikkelingen begrijpt VVD-fractievoorzitter in Maasgouw Patrick Knoben als geen ander. Zijn vrouw is geboren en getogen in Brachterbeek en zelf woont hij ook al jaren in het dorp. Maar van een definitief besluit is nog allerminst sprake. "In april komt er een definitief rapport waarin een bepaalde richting wordt gekozen", legt hij uit. Want naast Brachterbeek ligt er een alternatief op tafel. Een braakliggend stuk grond nabij de vuilstort in Montfort. "Van een definitief besluit is al helemaal geen sprake. Maar ik snap de bezorgdheid zeker."

Brachterbeek
Dat de inwoners van het kleine dorp in de gemeente Maasgouw klaar zijn met alle ontwikkelingen ligt grotendeels aan alle infrastructuur waar ze al mee belast worden. Met de Clauscentrale staat een van de grootste gasgestookte centrales van Nederland in het dorp, daarnaast staat er nog een gigantisch hoogspanningsstation van netbeheerder TenneT. Met de voornemens om dat station verder uit te breiden met een converterstation wordt de leefbaarheid van het dorp nog meer op de proef gesteld. Zo'n converterstation zet gelijkstroom om in wisselstroom. Bij gelijkstroom is de spanning constant, wisselstroom wisselt zo'n 50 keer per seconde van spanning.

De naderende vertakking van de Delta Rhine Corridor zorgt voor nog een extra uitdaging: de transportleidingen die lopen van Rotterdam naar Chemelot in Geleen en verder richting de Duitse grens zouden bij Brachterveld komen te liggen. Het demissionair kabinet ziet uitdagingen op het gebied van klimaat, economie, leveringszekerheid van energie, energieonafhankelijkheid van andere landen en het vervoer van gevaarlijke stoffen. Daarom zijn de buisleidingen en gelijkstroomverbindingen van de Delta Rhine Corridor nodig in Nederland en tussen Nederland en Duitsland. En ook daar willen bewoners een stokje voor steken.

Brachterveld

Terug naar de situatie in Brachterbeek. Naast de Clauscentrale en het TenneT-station ligt het dorp precies ingeklemd tussen de A2 en A73. "Je kunt letterlijk geen kant meer op kijken zonder dat je een hoogspanningsmast, koeltoren of schakelstation ziet. Met alle geluiden en stralingen van dien", gaat Bours verder. Die elektromagnetische straling maakt sommige bewoners ook bezorgd over hun gezondheid.
En wie denkt aan gezondheid denkt ook meteen aan groenvoorziening. "Het enige wat er nu nog is, is het Brachterveld. Echt de groene ader van Brachterbeek. Dat zouden we graag behouden", geeft Knoben eerlijk toe. "Als dat laatste stukje groen verdwijnt, wonen we echt op een industrieterrein. Dat kun je geen mens aandoen", vult Bours aan.

Alles bij elkaar

En dus blijft Knoben hameren op het feit dat Montfort nog altijd staat als alternatief. "Daar speel je niet met de leefbaarheid van het dorp, daar ligt zo'n converterstation niemand in de weg. Hier leg je het station letterlijk bij mensen in de tuin. Dat zijn zaken die zeker moeten meewegen in de besluitvorming. Dat vind ik als persoon, maar zeker als VVD Maasgouw. We moeten blijven communiceren. Als gemeente, met TenneT, maar ook met RWS als eigenaar van de Clauscentrale en het Rijk. Er moet een besluit komen dat het beste is voor de mensen in Brachterbeek." Een gevoel dat Bours deelt, maar ook blijft hij realistisch. "Ze willen alle infrastructuur bij elkaar hebben, dat is altijd al het uitgangspunt geweest."
En dus vreest Bours met grote vrezen dat van zijn Brachterbeek over een aantal jaar weinig meer van over is. "Het Rijk kan net zo goed alle 550 huishoudens uitkopen en de boel plat gooien", besluit hij.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!