Telefoons en drugs in bajes: gevangenen naar isoleercel

Een cellenblok in de gevangenis in Sittard. © L1 (Bas Dingemanse)
Bij een controle in de gevangenis in Sittard zijn vier mobiele telefoons en een (kleine) hoeveelheid softdrugs gevonden. De 'spitacties' waarbij de cellen werden doorzocht, werden afgelopen weken gehouden.
Dat bevestigt een woordvoerder aan L1. Twee gevangenen zijn na de vier onaangekondigde controles naar de isoleercel gestuurd. Eén voor zeven dagen, de ander veertien dagen.

Controles

Volgens de woordvoerder vinden de controles regelmatig plaats. Die komen bovenop maatregelen om smokkelwaar tegen te gaan. "Toegangscontrole voor iedere bezoeker en elk personeelslid, controles voor bezoek van gedetineerden, bagage en postcontrole, urinecontroles, drugs- en telefoonhonden." De controles worden uitgevoerd door het gevangenispersoneel, door het Intern Bijstandsteam of door een landelijk team.

Vernietigen

Ondanks de maatregelen, is (nog) niet bekend hoe de telefoons en drugs binnen zijn gekomen. De spullen zijn in beslag genomen en worden waarschijnlijk vernietigd: "Uiteraard nemen medewerkers de verboden voorwerpen in beslag en maken we daar een rapport van. De voorwerpen worden door ons of de politie vernietigd. In sommige gevallen voert de politie verder onderzoek uit", aldus de woordvoerder.

'Onveilige situaties'

Het invoeren van smokkelwaar kan zorgen voor onveilige situaties in de gevangenis. De middelen worden bijvoorbeeld gebruikt om mee te chanteren, en kan leiden tot onderlinge intimidatie en agressie. "Bovendien vergroot het ook het risico dat gedetineerden doorgaan met crimineel handelen. En het staat een goede re-integratie in de weg. Het weren van contrabande blijft een continue uitdaging. We geven daar onverminderd aandacht aan."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!