Kunstmatige intelligentie geeft de Maas een stem

Een bootje op de Maas bij Well. © iStock
Limburg had vorige maand al een primeur door de natuur rechten toe te kennen. Nu komt daar een nieuwe primeur bij. De Maas krijgt namelijk een eigen stem. Letterlijk. Met de hulp van kunstmatige intelligentie (AI).
Nadat de gemeente Eijsden-Margraten als eerste in Nederland de natuur wil erkennen als rechtspersoon krijgt de Maas een zogenoemde AI-avatar. De Maas wordt via een technische toepassing 'tot leven gewekt' en denkt, spreekt én komt voor zichzelf op.

Hologram

Tijdens een symposium van Brightlands in het MECC dinsdag liet bedenker Milan Meyberg zien hoe dat in zijn werk gaat. Hij toonde ’s werelds eerste hologram waarin een gevisualiseerde AI-avatar direct antwoord gaf op zijn vragen. Wie er antwoordde? De oceaan.

Verander het perspectief

Vaak praten we over de natuur in plaats van met de natuur. Daar wil Meyberg verandering in brengen. De duurzaamheidsstrateeg liet zien hoe dat mogelijk was door de oceaan een gezicht én een stem te geven. De avatar van de oceaan is nog conceptueel, maar de stem van de Maas moet in de toekomst werkelijkheid worden. In een pilotproject wordt de AI-avatar gevoed met informatie. Hiervoor worden alle belanghebbenden bij de Maas betrokken. Ook moet de Maas een gezicht krijgen.

Maas Cleanup

Meyberg werkt voor het project samen met de organisatie Maas Cleanup. De partners hopen dat meerdere partijen: van overheid en particulieren tot bedrijven aansluiten en meehelpen de Maas een stem te geven. "De grootste uitdagingen vragen de grootste innovaties. We proberen al rechten aan de Maas te geven. Nu we doorpakken door kunstmatige intelligentie te koppelen aan de Maas veranderen we het perspectief van mens naar natuur. Het doel is om de Maas een stem te geven en natuur zo in de bestuurskamer van bedrijven te vertegenwoordigen", vertelt Huub Waterval van Maas Cleanup.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!