Charena (18) is vrouw in de bouw: 'Dit is mijn droombaan'

De 18-jarige Charena geniet als vrouw in de bouw © L1
Op een vroege dinsdagochtend staat Charena Meijers uit Linne op het dak van een monumentaal pand aan De Kleine Gracht in Maastricht. Hoewel ze nog maar 18 is, vervult ze daar haar droombaan. Charena is dakdekker.
Er heerst nog altijd een tekort aan mensen in de bouw en daarom zijn vrouwen als Charena belangrijk én meer dan welkom. Tijdens het dakpannen leggen spreken we haar over haar werk en hoe ze dit ervaart.

Een vrouw in een mannenwereld

Charena loopt op grote hoogte met mannelijke collega's over een bouwsteiger. Ze geniet. Ze is een van de weininigen, want vrouwelijke dakdekkers zijn schaars. Zelf is ze daar niet zo mee bezig, Charena is van het aanpakken en doen. "Ik heb geen idee, ik denk er eigenlijk niet bij na. Het is gewoon het werk dat ik leuk vind en wat ik doe. Het interesseert me niet echt of ik met vrouwen werk of niet."

Paplepel

Ze kreeg het werk met de paplepel ingegoten. Haar vader is ook dakdekker en als jong meisje ging ze vaak met hem mee. "Dat trok me aan. Ik bleek het heel leuk te vinden."

Iedereen is welkom

Volgens haar werkgever is ze one of the guys. "Ze werkt op tientallen meters hoog, het maakt haar niet uit. We zijn ook heel trots dat wij Charena in ons team hebben mogen toevoegen. Wij hopen dat ze andere mensen inspireert om dit werk ook te willen doen."

Geen voorkeursbehandeling

Bovenop het dak kan het er soms rauw aan toegaan, zo 'vliegen' de dakpannen Charena soms om de oren. Een voorkeursbehandeling omdat ze vrouw is, krijgt ze niet. "Ik gooi dakpannen nooit harder naar Charena dan naar de andere collega’s, het gaat erom dat ze goed gevangen kunnen worden. En of dat nou een zij of hij is, maakt mij niks uit, als je je werk maar leuk vindt", zegt een collega.
Het aantal vrouwen in de bouwsector loopt nog flink achter. Volgens het CBS is een kleine tien procent van de werknemers in de bouwsector vrouw.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!