Drugshandelaren sluiten deal met justitie over celstraf

De verdachten zouden betrokken zijn bij drugshandel © IStock
Twee Maastrichtenaren die zich volgens het Openbaar Ministerie (OM) bezighielden met handel in heroïne en cocaïne hebben procesafspraken gemaakt met justitie over hun straf.
Een 24-jarige verdachte krijgt een gevangenisstraf van twee jaar en een geldboete van 25.000 euro. Een 36-jarige man krijgt een voorwaardelijke celstraf van negen maanden en een taakstraf van 240 uur.

Rechterlijke toets

Procesafspraken kunnen de rechtsgang flink verkorten, omdat er niet eindeloos hoeft te worden doorgeprocedeerd. Het is een overeenkomst tussen de verdediging van de verdachten en het OM. De rechter toetst wel of de overeengekomen straf passend is en moet deze nog bekrachtigen.

Drugslijn Tonie

De twee mannen zijn volgens justitie allebei betrokken bij een criminele organisatie die een drugslijn had opgezet met de naam ‘Tonie’. De jongste van de twee wordt naast deelname aan een criminele organisatie, ook verdacht van bezit van een grote hoeveelheid harddrugs en een vuurwapen. Ook zou hij ruim 255.000 euro hebben witgewassen. De andere man wordt ook verdacht van bezit van een grote hoeveelheid cocaïne en heroïne.

Belgische klanten

Het beeld dat uit politieonderzoek naar voren komt is dat de 24-jarige verdachte zelf handelde in verdovende middelen. Hij beheerde de bestellijn en stuurde meerdere personen aan die de drugs naar de kopers brachten. Het klantenbestand van het drugsnetwerk 'Tonie' bestond grotendeels uit Belgische klanten.

Nog 4 verdachten

Het OM vervolgt in deze zaak in totaal zes verdachten. De rechtbank doet op 26 maart uitspraak over de twee verdachten met procesafspraken. De zaak tegen de vier andere betrokkenen wordt begin juli inhoudelijk behandeld. Met deze vier verdachten zijn geen procesafspraken gemaakt.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!