Straf opdrachtgever vergismoord Tanja Gurskaja nu definitief

Politieonderzoek bij het huis in Venlo na de moord in oktober 2012. © L1
De veroordeling van John B. voor een huurmoord waarbij eind 2012 per ongeluk Tanja Gurskaja in Venlo om het leven kwam, blijft in stand. De gevangenisstraf van 23 jaar is daarmee onherroepelijk.
Dat oordeelt de Hoge Raad dinsdag, en daarmee volgt het een eerder advies van de advocaat-generaal.

Uitlokken en medeplegen

Volgens de Hoge Raad is de eerdere veroordeling 'juridisch correct'. B. werd veroordeeld voor het uitlokken en medeplegen van een moord, waarbij het verkeerde slachtoffer werd getroffen. B. werd in november 2022 in hoger beroep veroordeeld tot 23 jaar cel, maar tekende cassatie aan tegen dat vonnis. Bij de rechtbank kreeg hij eerder een celstraf van 24 jaar.

Kogelregen

John B. gaf eind oktober twee mannen opdracht om de man van Gurskaja te doden, vanwege een ruzie over geld en drugs. Op 25 oktober 2012 sloeg het duo toe. De schutter opende het vuur toen de achterdeur werd geopend, zonder te kijken wie er stond. Gurskaja werd doorzeefd door een regen van kogels. Ze overleed ter plekke, voor het oog van haar dochter van 9 en zoon van 12 jaar.
Huurmoordenaars Dennis W. en Janis V. werden in 2019 al veroordeeld tot respectievelijk 14 en 20 jaar cel. Met de uitspraak van de Hoge Raad is er verder geen beroep meer mogelijk.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!