Secuur werk: woonboot wegtrekken onder brug gestart

Afbeelding ter illustratie
Rijkswaterstaat is vrijdagmiddag gestart met het lostrekken van een woonboot in Maastricht. De boot raakte begin januari los en voer tegen de brug nabij de Stuwweg in Maastricht aan.
Met behulp van katrollen wordt geprobeerd de boot langzaam weg te trekken van de brug.

Zorgvuldige aanpak

"Het vraagt voor een zeer zorgvuldige aanpak", zo laat Alma van Esch woordvoerder van Rijkswaterstaat weten. "Het is heel secuur werk. Met lieren vanaf de westoever gaan we proberen de woonboot zorgvuldig verder onder de brug uit te trekken. Hierbij worden ook luchtkussens ingezet om de boot wat vlotter van zijn plaats te krijgen."
De werkzaamheden waren vrijdagmiddag nog niet afgerond. Of ze dit weekend of pas maandag hervat worden, kon Van Esch niet zeggen. "Die beslissing moet nog genomen", zegt ze desgevraagd aan L1.

Veerpont

Naast het langzaam loshalen van de woonboot gaat Rijkswaterstaat ook in de tweede helft van maart starten met het maken van de tijdelijke brug. De komst van een tijdelijke brug is nodig om de bewoners weer vlot van en naar hun huizen te laten gaan. Tot die tijd wordt gebruikgemaakt van een veerpont waar zeventig bewoners gebruik van maken om van hun aanlegplaats naar de vaste wal en omgekeerd te gaan.

Overlaatdam

In de nacht van woensdag op donderdag 4 januari schoot de woonboot door een beschadigde overlaat los en dreef hij af tegen een brug. De brug liep daarbij flinke schade op. De overlaatdam was als gevolg van het hoge water beschadigd geraakt. De brug stond na de botsing met de woonboot op instorten. Het leger moest bijspringen met Chinook-helikopters, die honderdduizenden kilo's stenen in de Maas lieten vallen voor herstelwerkzaamheden. De woonbootbewoners konden lange tijd niet terug naar hun woningen. Pas eind februari mochten ze terug naar huis.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!