Fors hogere straffen geëist tegen misbruik-huisarts Brunssum

Praktijk huisarts Van P. in Brunssum © L1
De van seksueel misbruik verdachte huisarts Sebastiaan van P. uit Brunssum moet als het aan justitie ligt jarenlang de cel in. In totaal eist het OM in hoger beroep meer dan 8 jaar cel voor twee zaken, die vrijdag samen werden behandeld.
Justitie heeft ook een 'vordering bevel gevangenneming' gedaan, wat zou betekenen dat Van P. per direct wordt vastgezet. De eisen liggen fors hoger dan de eerdere veroordelingen.

Bejaard

Voor de verkrachtingszaak die P. in 2022 op drie jaar cel kwam te staan eist het OM nu een 70 maanden gevangenisstraf en een beroepsverbod van 10 jaar. Drie vrouwen werden in de periode van 2016 tot 2019 het slachtoffer. Twee van hen waren al in de tachtig toen de arts zich aan hen vergreep.

Vervolgzaak

In een tweede zaak eist het OM nu 30 maanden cel, en een beroepsverbod van nog eens vier jaar. Deze zaak werd afgelopen najaar door de rechtbank behandeld. Van P. werd toen veroordeeld tot anderhalf jaar cel op waarvan zes maanden voorwaardelijk. Hier was het slachtoffer een vrouw van 64 jaar oud. Deze zaak kwam aan het rollen omdat het slachtoffer zich herkende in het verhaal van de drie andere slachtoffers.
Of de twee straffen die vrijdag werden geëist bij elkaar worden opgeteld of niet, is aan het Gerechtshof dat de uiteindelijke straf bepaalt.

Praktijk dicht

Van P. is inmiddels niet meer als huisarts actief. Zijn praktijk is vorig jaar augustus gesloten op last van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. "Hij voldoet niet aan de voorwaarden om goede en veilige zorg te verlenen", zo stelde de Inspectie toen. Ook was er sprake van "...ernstige benadeling van de gezondheid van personen of een aanmerkelijke kans daarop."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!