Seksuele intimidatie tijdens sporten: women only gym in trek

Women only-sportscholen en -sessies worden steeds populairder © Istock
Eén op de drie vrouwen kreeg het afgelopen jaar tijdens het sporten te maken met seksuele intimidatie. Van de jongere vrouwen (16 tot 34 jaar) geeft zelfs ruim de helft aan het afgelopen jaar slachtoffer te zijn geweest van ongewenst seksueel gedrag.
Dat blijkt blijkt vrijdag uit onderzoek van het Mulier instituut. Voor sportaanbieders springen hierop in met het creëren van een veilige omgeving voor vrouwen.

Women only

Een initiatief dat de laatste jaren steeds meer voorkomt is een 'women only gym'. Dat betekent dat een sportschool, of een bepaald programma binnen een sportschool, alleen voor vrouwen bedoeld is. Een voorbeeld is Mindset in Maastricht, 'A ladies only concept'. De fitness biedt sinds 2020 personal training en groepstraining aan voor vrouwen. Inmiddels zijn er dat zo'n 300.

Aan- of nastaren en nafluiten of -roepen zijn de meest voorkomende vormen van ongewenst seksueel gedrag tijdens het sporten. Ook hadden relatief veel vrouwen te maken met (seksuele) opmerkingen over hun uiterlijk, grapjes over vrouwen en online seksueel getinte berichten of afbeeldingen.

Veel vraag

"Ik merk dat er heel veel vraag is", vertelt eigenaresse Tamara van Wijhe. "Ik heb al heel snel twee dames aan moeten nemen om aan de vraag te kunnen voldoen." Of dat geheel ligt aan het grote aantal vrouwen dat ongewenst gedrag ervaart, kan ze niet zeggen. "Het kan wel meespelen natuurlijk. Ik denk ook dat wij vooral heel specifiek rekening houden met vrouwelijke wensen, bijvoorbeeld tijdens en na zwangerschappen. Met gerichte oefeningen en begeleiding, die op andere sportscholen misschien minder is. Ook hebben wij bijvoorbeeld moslimvrouwen bij ons sporten, die vanwege hun geloof alleen tussen andere vrouwen zonder hoofddoek kunnen sporten."
Ook sportschool TWO11 in Heerlerheide heeft speciale blokken die alleen toegankelijk zijn voor vrouwen. "Ik voel me gewoon heel prettig hier. Hier word je niet nagekeken en kan iedereen zichzelf zijn", zegt Nina Joling terwijl ze haar benen traint. Eigenaar Patricia Heiligers zegt dat ze vroeger wel vaker bij een reguliere sportschool kwam, maar dat niet altijd als prettig ervoer. Dat gaf haar mede de inspiratie om zelf speciale blokken te reserveren voor vrouwen. Al biedt ze ook gemengde fitness aan.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!