Gulpen-Wittem wil Mosaqua sluiten

Subtropisch zwembad Mosaqua in Gulpen. © Erwin Minkenberg
Het gemeentebestuur van Gulpen-Wittem wil zwembad Mosaqua gaan sluiten. Die mededeling kreeg de top van het subtropisch zwemparadijs vrijdagochtend te verwerken.
Een bericht dat rauw op het dak van directeur Bertil Kaanen viel. Kaanen nadert zijn pensioen en zou op 1 mei 2025 het werk neerleggen. "Ik ga alles op alles zetten om te zorgen dat we daarna ook nog gewoon open zijn."

Financiële molensteen

In 2021 heeft de gemeenteraad van Gulpen-Wittem besloten het zwembad vanaf 2025 weer terug te nemen in eigen beheer. Vast stond wel dat er onderzocht moest worden wat er in de toekomst moet gebeuren met het zwembad. Jaarlijks gaat er al een kwart miljoen vanuit de gemeente naar het zwembad, een bedrag dat in de toekomst alleen maar zou oplopen. Dat gaat de gemeente nu te ver. Dus is het voorstel om de stekker eruit te halen. "Samen met mijn financiële man en de Raad van Commissarissen (RvC) werd ik om kwart over negen ontboden op het gemeentehuis. Daar werd ons, na een presentatie over de gebiedsvisie van de Landsraderweg (waar Mosaqua ligt red.), verteld dat er eigenlijk geen geld is en Mosaqua dus dicht moet", blikt Kaanen terug op het gesprek met de gemeente.

Zijden draadje

Dat de toekomst van zijn zwemparadijs aan een zijden draadje hing, wist Kaanen al bijna een jaar. "Vorig jaar zijn twee onderzoekers op bezoek geweest voor die gebiedsvisie. Dat was een gesprek dat alles bij elkaar een half uurtje duurde", aldus een verbouwereerde Kaanen. "Normaal gesproken praat je dagdelen met zo'n onderzoekers. Maar dit was in een halfuur beklonken. Toen wist ik eigenlijk al dat er iets te gebeuren stond." Een vermoeden dat bevestigd werd door wethouder Jos Last van Gulpen-Wittem. "Voor mij was het dus geen shock meer, maar de bevestiging van wat ik al een jaar vermoedde."

Kwart miljoen

Vrijdag werd het eerste onderzoeksrapport aan de top van Mosaqua gepresenteerd. "Het komt er gewoon op neer dat de gemeente het niet meer wil en kan betalen. Maar in dat hele onderzoek staan cijfers en conclusies die gewoon niet kloppen. Ze zeggen zelfs dat Mosaqua helemaal niet meer in trek is bij toeristen. Hoe kun je dat zeggen als je een kwart miljoen bezoekers binnen hebt ieder jaar? Welke attractie in de regio, buiten Gaia Zoo, heeft zo'n bezoekersaantallen?" Een toelichting op die cijfers en aannames krijgt Kaanen overigens nog niet. De gemeente liet hem weten dat die cijfers pas op 27 maart beschikbaar zijn.

Broek ophouden

Ieder jaar betaalt de gemeente Gulpen-Wittem 250.000 euro aan Mosaqua. "Als je gaat kijken naar het aantal zwemmers dat wij op jaarbasis hebben, komt dat neer op ongeveer 1 euro per bezoeker. Maar de gemeente kan en wil het dus niet meer betalen, dus wordt het zaak dat wij onze eigen broek op gaan houden." Iets wat een zwembad niet eens per se zelf verplicht is. "In de Tweede Kamer is laatst een motie van GroenLinks aangenomen waarin staat dat gemeentes verplicht worden schoolzwemmen aan te bieden. Daarnaast stond er ook dat zwembaden niet gesloten mogen worden om een gemeentelijke begroting kloppend te krijgen. Daar heeft deze situatie wel alle schijn van."

Nieuw gemeentehuis

Toch steekt het Kaanen dat met onder meer die reden sluiting dreigt voor het zwembad. "Gulpen-Wittem laat voor 17 miljoen een nieuw gemeentehuis bouwen met een renteaflossing van 725.000 euro voor 40 jaar. Dat komt jaarlijks neer op 50 euro per inwoner. En hoeveel inwoners komen er daadwerkelijk nog in het gemeentehuis?"
Op 25 april komt het collegevoorstel in de raad en zal er een definitief besluit worden genomen over de toekomst van het zwembad Mosaqua in Gulpen. Kaanen heeft zijn personeel ingelicht en houdt maandag een bijeenkomst, daarna gaat de blik op oneindig. "We gaan mensen mee laten denken. Ga er maar vanuit dat er een petitie of iets dergelijks komt. We gaan er echt alles aan doen om te zorgen dat Mosaqua open blijft. Of dat met investeerders is, of met subsidies, dat moet nog allemaal blijken. Maar mijn laatste werkdag voor mijn pensioen zal zeker niet de laatste dag zijn dat Mosaqua open is."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!