Celstraffen geëist voor beschieten Venlose donutzaak

Kogelgaten in de ruit van de donutzaak © Guus Benders (L1)
Tegen twee mannen die volgens justitie een Venlose donutzaak beschoten, zijn celstraffen van 40 maanden en 36 maanden geëist. Behalve in Venlo worden ze ook verdacht van een beschieting in Rotterdam.
Het gaat om 22-jarige mannen uit Almere en Amsterdam. Volgens de officieren van justitie hebben de verdachten zich schuldig gemaakt aan zeer ernstige bedreigingen door met een vuurwapen op panden te schieten.

Filmpje van ‘beschieting’

In de nacht van 14 januari 2022 werd een donutwinkel aan de Venlose Sint Jorisstraat vier maal beschoten. Volgens het Openbaar Ministerie stond er op de telefoon van een van de verdachten een filmpje van twee dagen daarvoor. Daarop wordt een voorwerp dat lijkt op een vuurwapen gericht op het betreffende pand. De trekker wordt daarin vier keer overgehaald, maar er klinken dan geen schoten. Twee dagen later krijgt de politie een melding van kogelgaten in de ruiten van het pand. Een maand daarvoor heeft de beschieting in Rotterdam plaatsgevonden.

Zeer ernstige bedreigingen

De politie heeft de beschietingen in Venlo en Rotterdam uitgebreid onderzocht. Op basis van telefoongegevens, camerabeelden en getuigenverklaringen zijn de verdachten te linken aan de beschietingen op beide locaties. "Verdachten zijn zeer lichtzinnig, ondermijnend en puur uit financieel gewin te werk gegaan. De impact die de beschietingen hebben gehad is groot. Er mag van geluk worden gesproken dat er geen slachtoffers zijn gevallen", aldus justitie.

Andere verdachten

Behalve de twee hoofdverdachten stonden ook nog twee andere 22-jarigen uit Amsterdam terecht. Daarvan hoorde er een 364 dagen gevangenisstraf tegen zich eisen, wat gelijk staat aan zijn voorarrest. Tegen de andere verdachte is een werkstraf van 180 uur geëist en twee maanden voorwaardelijke gevangenisstraf.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!