Justitie: Femicide is groot probleem in Limburg

De afgelopen vijf jaar werden er in Limburg twaalf vrouwen om het leven gebracht. © iStock
Het komt in Nederland aanzienlijk vaker voor dan in de landen om ons heen: femicide, oftewel vrouwenmoord. Meestal is de (ex-)partner de dader. De afgelopen vijf jaar werden er in Limburg twaalf vrouwen om het leven gebracht.
Zoals Reagan Perez, ze werd in 2019 vermoord door haar ex. In Reuver overkwam Sawsam Mhamdi hetzelfde. Haar verbrande lichaam werd in 2022 teruggevonden in Duitsland. Tiny Olfen uit Grevenbicht werd in 2021 vermoord door haar man. Hij doodde eerder ook al een echtgenote. En vrijdag is er uitspraak in de zaak rond de vermoorde Manuela Derksen uit Kerkrade.

Groot probleem

Officier van justitie, Annemarie Kemp, waarschuwt dat femicide een groot probleem is in Limburg en Nederland. Kemp is gespecialiseerd op het gebied van huiselijk geweld en kindermishandeling. "In Limburg is het een groot probleem. En dat heeft er onder andere mee te maken omdat we het nu ook bewust femicide noemen." Dat komt volgens Kemp omdat termen als 'gezinsdrama' of 'crime passionel' niet de juiste lading dekken. "Dat is gewoon niet wat het is. Het is eigenlijk een keiharde moord."

'Red flags'

Volgens Kemp zijn vaak dezelfde signalen te zien voordat een vrouwenmoord plaatsvindt. "Het is verrassend hoeveel femicide-zaken op elkaar lijken. Daar is onderzoek naar gedaan en dan blijkt dat veel met elkaar overeenkomt. Dat er acht fases zijn waar doorheen wordt gegaan bijvoorbeeld", legt Kemp uit.
Ze vervolgt: "Eén van de dingen waar je echt op kunt letten, zijn 'red flags', rode vlaggen, dat zijn signalen waarvan je denkt: dit zijn alarmbellen. Bijvoorbeeld het isoleren van iemand. Dat iemand niet meer langs mag bij ouders of vriendinnen. Of het extreem controleren van iemand: 'Ik wil dat je belt, je moet het aan me vragen, ik breng je wel.' Maar ook geweld of ruzies die uit de hand lopen."
Het hele interview is hieronder terug te zien:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!