Limburgse gevangenissen zoeken nog 50 man

De gevangenis in Sittard © Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI)
De gevangenissen in Limburg zijn op zoek naar 50 mensen. Net als in de rest van het land worden veroordeelden, ook wel zelfmelders genoemd, in Limburg niet opgeroepen. Dit komt omdat de penitentiaire inrichtingen in Ter Peel, Roermond en Sittard te weinig personeel hebben.
"De PI Zuid-Oost (Ter Peel en Roermond) heeft ongeveer 30 vacatures openstaan. De PI in Sittard ongeveer 20. We zoeken vooral naar de functies penitentiair inrichtingswerker (bewaarder), complexbeveiliger en arbeidsbegeleider", vertelt Christa Lemmen, van Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) die gaat over de PI Zuid-Oost en PI in Sittard.

Vrije voeten

Door de personeelstekorten lopen duizenden veroordeelden in Nederland nog vrij rond, meldt De Telegraaf donderdag. Sinds vorig jaar zijn tijdelijke maatregelen van kracht bij Penitentiaire Inrichtingen (PI's). Gevolg hiervan is dat er 2000 zelfmelders die nog een gevangenisstraf moeten uitzitten, daarvoor nog niet zijn opgeroepen om overbelasting te voorkomen.

Afdeling dicht

In Limburg worden naast het niet oproepen van veroordeelden, andere maatregelen getroffen. "De Beperkt Beveiligde Afdeling in PI Zuid-Oost, Roermond is tijdelijk gesloten zodat die mensen op de reguliere afdelingen kunnen worden ingeroosterd. Zodra het kan, gaat deze afdeling weer open. Verder draait bij de Limburgse PI’s het programma voor gedetineerden volledig", zegt Lemmen.

55-plus

Volgens de woordvoerder is niet alleen de werving van nieuw personeel, maar ook de doorgroei en uitstroom van medewerkers een probleem. "We staan bekend als een organisatie waar doorgroeimogelijkheden gestimuleerd worden. Bijvoorbeeld de groei van complexbeveiliger naar werken op de afdeling. De oude functie komt daardoor vrij en dat zorgt ervoor dat altijd nieuwe aanwas nodig is. Verder speelt vergrijzing bij ons ook een rol. Een aanzienlijk deel van onze medewerkers is ouder dan 55-plus. En reguliere factoren voor ons personeelstekort zoals overstap naar een andere werkgever of dat door ziekte iemand tijdelijk niet inzetbaar, komen ook voor."

Zelfmelders

Hoeveel zelfmelders in Limburg niet zijn opgeroepen kan de dienst niet zeggen. "Er zijn landelijk circa 2000 zelfmelders die nog opgeroepen moeten worden. Het plaatsen van gedetineerden gebeurt landelijk. Die ingewikkelde puzzel wordt elke dag gelegd en is ook elke dag anders. Het is daarom tekort door de bocht om antwoord te kunnen geven op hoeveel mensen er eigenlijk vast hadden moeten zitten in Limburg."
Daarnaast zegt de woordvoerder dat de personen die tijdelijk niet worden opgeroepen onder een bepaalde categorie vallen: de minder zware gevangenisstraffen. "Het geldt niet voor personen die door de rechter bijvoorbeeld tbs hebben gekregen."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!