Waarom de Buitenring Parkstad drie keer zo duur werd

De Buitenring N300 bij Nuth © L1
'Planningsoptimisme en ambitieuze ramingen' hebben ertoe geleid dat de Buitenring Parkstad uiteindelijk drie keer zo duur werd als geraamd. In 2003 werd nog uitgegaan van 135 miljoen euro. Dat werden er bijna 450 miljoen .
Dat blijkt uit een eindevaluatie van de provincie Limburg over het project voor een weg rond het hele Parkstadgebied.

Hoge ambities

In 2014 werd gestart met de bouw van de Buitenring. Vijf jaar later, in september 2019, was de oplevering. Onderzoeksbureau Berenschot deed onderzoek en komt nu tot de conclusie dat te hoge ambities en te veel optimisme ervoor hebben gezorgd dat de kosten enorm uit de hand zijn gelopen.

Uitstel en afstel

In het rapport staat: "Er moest snel een point of no return worden bereikt. De kans was namelijk groot dat uitstel zou leiden tot afstel. Dit alles heeft voor de provincie Limburg een kostenopdrijvend effect gehad. Zo werden veel financiële risico's afgewenteld en uiteindelijk betaald door de provincie."

Tegenvaller

Van de bijna 450 miljoen euro werd 297 miljoen gedekt door de provincie. De rest werd betaald door het ministerie en de Parkstad-gemeenten. Bureau Berenschot: "De belangrijkste redenen voor kostenstijgingen waren vertraging van de planning, scopewijzigingen en tegenvallers."

Realistische ramingen

Het college van Gedeputeerde Staten onderschrijft de aanbevelingen van het onderzoeksbureau. Zo wordt er voortaan bij grote projecten gewerkt met realistische ramingen. Ook moeten toezicht en controle 'buiten het project worden belegd, zodat deze onafhankelijk gaan opereren'. Dit voorkomt dat de slager zijn eigen vlees keurt. Verder luidt het advies om de aannemer pas in te schakelen als alle plannen definitief en onherroepelijk zijn. Dat voorkomt veel extra werk en geld.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!