Ruim helft Limburgers wil geen nieuwe asielzoekerscentra

Een archieffoto van het azc in Heerlen © L1 (Barbara Nieuwkoop)
Iets meer dan de helft van de Limburgers heeft bezwaar tegen nieuwe opvanglocaties voor asielzoekers. Alleen Flevoland en Zeeland staan nog negatiever tegen de komst van een nieuw azc in hun gemeente.
Het minste bezwaar komt uit Groningen, blijkt uit een enquête van Kieskompas en het ANP onder meer dan 7000 mensen.

Eigen huis

Om precies te zijn wil 53,1 procent van de Limburgers wil geen nieuwe asielzoekerscentra in de eigen gemeente. Een derde of 33,5 procent heeft er geen problemen mee. Ongeveer 2 procent heeft geen mening, en zo'n 14 procent vindt het vooral belangrijk dat een asielzoekerscentrum niet in de buurt van hun eigen huis komt.

Ontwikkeling

De cijfers zijn vergelijkbaar met een eerder onderzoek, anderhalf jaar geleden. Ook toen liet ongeveer 53 procent van de ondervraagde Limburgers weten, niet te zitten wachten op een nieuw azc.

Invloed stemgedrag

Ongeveer 40 procent van alle Nederlanders ziet nieuwe plekken niet zitten. Of iemand al dan niet bezwaar heeft, hangt sterk samen met het stemgedrag. Acht van de tien Nederlanders die in november op de PVV of Forum voor Democratie stemden, hebben bezwaar. De meerderheid van de stemmers van GroenLinks/PvdA, DENK, Volt, ChristenUnie en D66, heeft er geen problemen mee.

Spreidingswet

Op 1 februari is de spreidingswet ingegaan die elke gemeente verplicht om een aantal opvangplekken te voorzien. Het aantal plekken is afhankelijk van het aantal inwoners van de gemeente.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!