Omwonenden vrezen overlast van uitbreiding Kasteel Limbricht

Kasteel Limbricht © L1
Kasteel Limbricht wil uitbreiden. Meer kamers om te overnachten en meer evenementen op een naastgelegen landgoed. Maar de buurt ziet dat niet zitten.
Ruim 450 omwonenden hebben in korte tijd bezwaar aangetekend tegen de plannen.

Geluidsoverlast

"We maken ons grote zorgen over bijvoorbeeld de parkeeroverlast", zegt kasteelbuur Reinier Voogd. "Nu zijn de wegen bij drukte in het kasteel soms al geblokkeerd, ook voor hulpdiensten." En dat wordt alleen maar erger, vreest hij . Ook is hij bang voor geluidsoverlast: de tuin van Voogd grenst aan het landgoed.

Echt onzin

Igor Stel is exploitant van Kasteel Limbricht. Het wordt gebruikt voor feesten en vergaderingen, en je kunt er eten, drinken en slapen. Hij meent dat de omgeving niet bang hoeft te zijn. "Er gaan verhalen dat we hier muziekfestivals willen gaan organiseren met 20.000 bezoekers of zo. Dat is echt onzin. Als ik drie keer per jaar een evenement heb met 1000 of 1500 mensen is het veel en zijn wij content."

Zestig evenementen

De ondernemer krijgt volgens de plannen toestemming om straks zestig evenementen per jaar te organiseren op het landgoed. "Ja, maar een evenement is een activiteit waarvoor mensen een kaartje nodig hebben. Als ik hier een poppenkastvoorstelling heb met twintig kinderen, telt dat ook een evenement."

Tot het gaatje

Toch is Reinier Voogd niet gerust. Hij is een van de gangmakers achter het bewonersprotest. "De ervaring leert dat als iemand eenmaal een vergunning heeft, evenementen altijd net wat groter en luider worden dan vooraf bedacht. Dit plan moet van tafel. Wij gaan tot het gaatje."

Gemeenteraad

Of het plan doorgaat of niet, ligt aan de gemeenteraad van Sittard-Geleen. Die moet de plannen nog goedkeuren. Het college van burgemeester en wethouders heeft er wel al mee ingestemd. "Wij willen de vrijetijdseconomie ontwikkelen in onze gemeente en we denken dat dit plan daar goed inpast", zegt wethouder Leon Geilen. Maar de wethouder wil niet doof zijn voor de angst bij omwonenden. "We gaan kijken wat de bezwaren zijn en mocht het nodig zijn dan treden we nog eens in overleg met alle partijen", zegt de wethouder toe.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!