'Gezondheid rond Chemelot is beter dan in Parkstad’

De skyline van Chemelot. © Jean-Pierre Geusens
Duurzame ambities zijn mooi, maar de chemische industrie is nog altijd vervuilend voor de omgeving. Een aangekondigd gezondheidsonderzoek in de omgeving van Chemelot baart de directeur van het chemieterrein voorlopig geen zorgen.
Integendeel. Loek Radix zegt juist blij te zijn met zo'n onderzoek. "Ik denk dat daaruit zal blijken dat de sociaaleconomische effecten van Chemelot op zijn omgeving een hele dominante factor zijn van de gezondheidseffecten."

Dienstverlening vs. industrialisatie

Radix vergelijkt de situatie met de Parkstad waar na de mijnsluitingen werkgelegenheid is geland op het gebied van dienstverlening met het ABP en het CBS, terwijl de westelijke mijnstreek volop heeft ingezet op industrialisatie met Chemelot en NedCar.

Impact

Radix: “Je ziet welke impact dat heeft gehad op de gezondheidseffecten in de regio. In Parkstad gaat het gewoon slecht. Nog altijd. Je ziet dat ook in de discussie rondom bepaalde afdelingen van het Zuyderland-ziekenhuis. Het is duidelijk dat Parkstad een van de ongezondste regio’s van Nederland is. Dat er nu een vergelijking komt tussen het effect van de industrialisatie van de westelijke mijnstreek met Parkstad: dat juich ik van harte toe.”

Bezoek Máxima

Het koninklijk bezoek van afgelopen dinsdag is volgens Radix een uitgelezen kans om te laten zien waar Chemelot op dit moment mee bezig is. “We moeten laten zien dat de sleutel voor het oplossen van de klimaatproblematiek hier op Chemelot ligt.”

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!