Eerste dakpannen rond vliegveld Beek verankerd

De dakpannen worden woensdag vastgezet bij huizen in Geverik. © L1
In Beek is begonnen met een proef om bij meer dan 20 huizen die in de landingszone liggen van Maastricht Aachen Airport de dakpannen preventief vast te leggen.
Dit om te voorkomen dat de dakpannen loskomen door vliegtuigen die opstijgen of landen.

Vortex

De toestellen veroorzaken vortex, een soort wervelwind die ontstaat door luchtverplaatsingen door de vliegtuigmotoren en kleppen en flappen aan de vleugels. Door die luchtwervelingen kunnen dakpannen loskomen en zelfs van de daken worden geblazen.

Toekomst

De afgelopen jaren is het meerdere keren voorgekomen dat dakpannen op die manier zijn losgekomen. Om dit in de toekomst te kunnen voorkomen, hebben de gemeente Beek, Provincie Limburg en de luchthaven de proef 'Preventief verankeren dakpannen Maastricht Aachen Airport' in het leven geroepen.

Woningen

In totaal waren 97 woningeigenaren ten noorden van het vliegveld uitgenodigd om deel te nemen aan de proef. Volgens het vliegveld zijn de eigenaren van 48 woningen ingegaan op een uitnodiging om in gesprek te gaan. Daarvan hebben vervolgens 24 woningeigenaren besloten om daadwerkelijk de dakpannen te laten verankeren.
De resultaten van de proef worden gedeeld met Stichting Omgevingsfonds. Deze kan op basis van de uitkomsten beslissen om de proef in de toekomst ook in andere gebieden toegankelijk te maken, zodat meer woningeigenaren hun dakpannen kunnen laten verankeren.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!