Als het lukt met nierdonor dan lacht toekomst Joni weer toe

Joni Heldens (12) op de speelplaats van haar basisschool in Kessel. © L1 (Peter Beeker)
Er is nog een lange weg te gaan maar misschien heeft zich een geschikte nierdonor gemeld voor de 12-jarige Joni Heldens uit Kessel.
Moeder Angelique Heldens (42) wist het zeker dat een oproep op social media iets goeds zou opleveren. "Mijn man en ik zijn niet geschikt als donoren maar ik wist het gewoon dat er iemand in Nederland zou zijn die Joni zou kunnen helpen."

Nierziekte

Na een oproep op social media heeft zich een aantal kandidaten gemeld voor een niertransplantatie. Wildvreemde mensen trekken zich het lot van Joni aan. Door een zeldzame nierziekte moet ze vaak naar het ziekenhuis en kan ze niet zonder medicijnen. Joni Heldens: "Ik vind het heel fijn dat mensen dat voor mij willen doen."

Zwaar

Joni is kleiner dan leeftijdgenootjes. Ook dat heeft te maken met haar ziekte. Niels Heldens: "Ze mag dan klein van stuk zijn maar ze alles behalve op haar mondje gevallen." Voor het hele gezin is de situatie moeilijk. "Vooral in het begin toen we net wisten wat Joni had was het zwaar voor ons allemaal maar uiteindelijk weten we niet beter en is het iets dat je gewoon doet voor je dochter."

Geweldig

Binnenkort komt een potentiële donor op bezoek in Kessel om kennis te maken en te praten over het donortraject. Angelique Heldens: "Dat is natuurlijk geweldig." Ondanks dat is er nog een lange weg te gaan voor Joni en een eventuele donor.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!