Limburgs eerste kasrozenteler viert diamanten jubileum

Rozenkweker Gerrit Reintjes en zijn zoon Twan in de kas in Veulen. © L1 (Gerard Pansier)
De roos blijft een populaire bloem in ons land. Dat was bijvoorbeeld vorige maand nog te merken met Valentijnsdag toen de roos de best verkochte bloem was. De oudste kasrozenkweker in onze provincie viert deze maand zijn 60-jarig jubileum.
Op 1 maart 1964 begon Gerrit Reintjes met de bouw van een kas aan de Lorbaan in Veulen.

Groenteveiling

Na zijn opleiding aan de Middelbare Tuinbouwschool in Venlo en enkele jaren praktijkervaring in het Duitse Straelen begon Reintjes op 22-jarige leeftijd zijn eigen kwekerij. "Met kasrozen waren we toen de eerste. Dat was toen voor deze streek helemaal nieuw. Er was ook bijna geen afzet. In het begin werden de bloemen geveild op de groenteveilingklok. Want een eigen bloemenveiling en bloemenklok was er natuurlijk nog niet."

Máxima

Trots is Reintjes nog altijd op hun eigen Venrayse roos, Rooyke. Die in 2021 werd aangeboden aan koningin Máxima, tijdens het streekbezoek van het koninklijk paar aan Noord-Limburg. Vanwege corona mocht Reintjens hierbij niet zelf aanwezig zijn toen. Alleen een foto in de kas herinnert aan die gebeurtenis.
Vijftig Rooyke rozen voor Koningin Maxima in Venray tijdens het streekbezoek aan de regio Noord-Limburg op 27 mei 2021. © ANP

Toekomst

In 2007 nam zoon Twan Reintjens met zijn vrouw Mariet het bedrijf over. Om te kunnen overleven werd gestart met de teelt van hortensia’s en de rozen zijn tegenwoordig alleen nog voor de verkoop in de eigen bloemenwinkel. "In Nederland valt het niet mee om de mensen te vinden om de rozen te oogsten. En de energiekosten zijn de laatste jaren enorm de pan uit gerezen. De rozenteelt in Nederland is eigenlijk een dure teelt en in het buitenland kan het gewoon goedkoper en dan verkassen er veel mensen naar het buitenland", vertelt Twan Reintjens.

Populariteit

Dat de roos nog steeds ongekend populair is als bloem zagen we vorige maand. Volgens Royal FloraHolland, ’s werelds grootste bloemenveiling, werden 166 miljoen rozen verkocht in de twee weken voor Valentijn. Dat waren er 15 miljoen meer dan een jaar eerder.
De roos is volgens Gerrit bijzonder omdat het nog steeds het symbool van de liefde is.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!