Deze activiteiten zijn er op Internationale Vrouwendag

In tegenstelling tot Nederland is Internationale Vrouwendag in tientallen landen al een officiële feestdag. In Limburg worden ook dit jaar weer meerdere activiteiten georganiseerd. © iStock
Vrijdag 8 maart wordt in de hele provincie stilgestaan bij Internationale Vrouwendag. Volgens het bijbehorende landelijk platform een dag waarop aandacht voor thema's zoals economische zelfstandigheid, huiselijk geweld, werk en actualiteit extra aan bod komen.
Net zoals de afgelopen jaren worden weer meerdere activiteiten in Limburg georganiseerd om bij deze dag stil te staan.

Heerlen

In het warenhuis Berden in Heerlen opent op acht maart een kunstexpositie van Leny Franken en Leo Klein. Hierin staan werken van vier vrouwen, met vier verschillende technieken en stijlen, centraal. Bezoekers worden ondergedompeld in bronzen beelden, glaswerk en onder andere papierkunst.
Ook is er in het Cultuurhuis een middag- en avondvullend programma. Zo komt Floor Ruiter praten over het thema: 'Wat speelt er op het gebied van vrouw en gezondheid?' en is er muziek van Norah Rhodes en Happy Hendrix. Ook wordt een forumdiscussie georganiseerd.

Roermond

Aan de vooravond van Internationale Vrouwendag is er in de Foroxity Filmarena in Roermond een exclusief programma samengesteld. Er vindt onder andere een workshop (De taal van succesvol samenwerken) plaats en de Mathilde Haan onderscheiding wordt uitgereikt. Haan was het eerste vrouwelijke raadslid en apotheker van Roermond.

Sittard

In het filmhuis ZICHT is van acht tot tien maart een speciaal filmprogramma opgesteld. In de films staan sterke vrouwen centraal uit verschillende tijden en werelden. Daarnaast is er een randprogramma met Limburgse poëzie, anekdotes over het vrouw-zijn en nagesprekken over de vertoonde films.

Venray

In Venray gaan vrijdag de voetjes letterlijk van de vloer. Er wordt een Internationaal Vrouwendansfeest georganiseerd van 19:00 tot 23:00 uur in Wijkcentrum Brukske. Het feest is een initiatief van Stichting Kleur en Kracht. De stichting zet zich in om een inclusieve samenleving te creëren waarin ook inwoners met een biculturele achtergrond 'vanuit de eigen identiteit volwaardig, gelijkwaardig en actief participeren'.

Weert

Journalist, presentator en schrijver Naeeda Aurangzeb geeft in het Munttheater in Weert een theatercollege. "Toen ze drie was, verhuisde ze vanuit Pakistan naar Nederland. #metoo, protesten tegen de verplichte hoofddoek, institutioneel racisme. Voor Aurangzeb zijn het geen headlines uit de kranten, maar doorleefde onderwerpen", schrijft het theater over het stuk.

Internationale Vrouwendag

Internationale Vrouwendag vindt elk jaar op 8 maart plaats en wordt al sinds 1911 internationaal gevierd en sinds 1912 ook in Nederland. De eerste decennia was de aandacht voor de dag niet altijd even groot, maar vanaf de tweede feministische golf in de jaren '60 is Internationale Vrouwendag volop in de belangstelling komen te staan. Elk jaar staat de Internationale Vrouwendag in het teken van een thema, wat dit jaar 'Eén wereld, duizend vrouwen' is. In tientallen landen is de dag al een officiële feestdag.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!