Onderzoek naar versterving ligt stil door beroepsgeheim

Versterving, door eten en drinken te weigeren, hoort bij het recht op zelfbeschikking © Istock
Het onderzoek naar de dood van een bewoonster van zorginstelling Lemborgh in Sittard ligt stil vanwege onenigheid over het medisch beroepsgeheim.
De Hoge Raad moet nu beslissen of justitie het medisch dossier van een 87-jarige overleden vrouw mag inzien, of niet. De stukken uit het medisch dossier zijn al in juli vorig jaar door de rechter-commissaris in beslag genomen, maar omdat de arts bezwaar aantekende zijn de stukken nog niet onderzocht.

Beroepsgeheim

De arts vindt dat zijn beroepsgeheim wordt geschonden, en ging tegen de beslissing van de rechter-commissaris in beroep. Vorige maand besloot de rechtbank dat er in deze zaak 'zwaarwegende redenen zijn om het beroepsgeheim te doorbreken', maar ook daar liet de arts het niet bij zitten. Tegen die uitspraak tekende hij cassatie in, waardoor de zaak nu bij de Hoge Raad ligt.

Zelfbeschikking

De vrouw overleed in juni vorig jaar nadat ze geen eten en drinken meer kreeg. Bewoners van een zorgcentrum mogen zelf beslissen of ze stoppen met eten en drinken om het levenseinde te bespoedigen. Het is het recht op zelfbeschikking en het wordt juridisch gezien als een natuurlijke dood. In deze zaak zijn daar twijfels over.

Ethisch dilemma's

"Bij ons personeel werd aangegeven dat mevrouw niet meer hoefde te eten. Dan at ze een aantal dagen niet, maar vervolgens weer wel", zei David Jongen hier afgelopen najaar over. Hij is directeur van Zuyderland, waar Lemborgh onder valt. "Het is een casus met ethische dilemma's en daar moeten we een weg in zien te vinden hoe we hier goed mee omgaan."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!