Prijsverschillen in crematies: dit betaal je in Limburg

Prijsverschillen in crematies in Limburg. © iStock
Steeds meer mensen kiezen voor cremeren in plaats van begraven. Er zitten echter grote verschillen in de kosten van een crematie. Een eenvoudige crematie is bij het ene crematorium honderden euro’s duurder dan bij het andere. Ook bij crematies met gebruik van de aula zijn de prijsverschillen groot.
Dit blijkt uit onderzoek van Uitvaartland.nl, een digitaal platform voor uitvaartdiensten en -producten.

Flinke verschillen

Nederland telt 115 crematoria, van de elf Limburgse crematoria werden de prijzen onder de loep genomen. Uit het onderzoek bleek dat de kosten nogal flink verschillen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen een 'technische' of 'stille' crematie, zonder gebruik van faciliteiten en zonder begeleiding van nabestaanden.

Kerkrade

De goedkoopste 'technische crematie' in Limburg kan bij Schifferheide Crematorium en begraafplaats in Kerkrade. Daar betaal je voor een technische crematie 620 euro. De goedkoopste crematie met gebruik van aula is bij crematorium Walpot in Eijsden voor 950 euro, een enorm verschil met La Grande Suisse in Maastricht waar bijna het dubbele, 1830 euro afgetikt moet worden.

Gemiddelde prijzen crematoria in Limburg

• Schifferheide Crematorium en begraafplaats Kerkrade
Technische crematie 620 euro
Crematie met gebruik van aula 1325 euro

• Crematorium Heerlen
Technische crematie 640 euro
Crematie met gebruik van aula 977 euro

• Crematorium Venlo
Technische crematie 699 euro
Crematie met gebruik van aula 977 euro

• Crematorium Walpot Eijsden
Technische crematie 700 euro
Crematie met gebruik van aula 950 euro

• Crematorium Peusen Echt
Technische crematie 750 euro
Crematie met gebruik van aula 1625 euro

• La Grande Suisse Maastricht
Technische crematie 775 euro
Crematie met gebruik van aula 1830 euro

• Crematorium Tussen de Bergen Roermond
Technische crematie 775 euro
Crematie met gebruik van aula 1460 euro

• Crematorium Nedermaas Geleen
Technische crematie 775 euro
Crematie met gebruik van aula 1535 euro

• Crematorium Midden-Limburg Baexem
Technische crematie 775 euro
Crematie met gebruik van aula 1460 euro

• Crematorium Boschhuizen Venray
Technische crematie 775 euro
Crematie met gebruik van aula 1510 euro

• Crematorium Weerterland Weert
Technische crematie 800 euro
Crematie met gebruik van aula 1800 euro

Provincies

Landelijk gezien staat Limburg op de vierde plek voor een crematie zonder gebruik van faciliteiten en zonder begeleiding van nabestaanden. Alleen in de provincies Flevoland, Utrecht en Noord-Holland kan het goedkoper.
Gemiddelde crematie kosten per provincie © Bron: Uitvaartland.nl
Bij het gebruik van een aula is Limburg de een-na-goedkoopste provincie met een gemiddelde prijs van 1404 euro. Alleen Flevoland is bijna 80 euro goedkoper. Het gaat om gemiddelde prijzen, in sommige gevallen moet er voor extra tijd en andere zaken een meerprijs betaald worden.
Gemiddelde crematie kosten per provincie © Bron: Uitvaartland.nl

Landelijke prijzen

Wie de Limburgse prijzen vergelijkt met de landelijke prijzen ziet dat het verschil tussen het goedkoopste (395 euro in Almere) en het duurste crematorium (1245 euro in Eelderwolde en Dokkum) maar liefst 850 euro is. Kerkrade en Heerlen met respectievelijk 620 en 640 euro zitten in de top-10 van goedkoopste gemeenten.

Top 10 goedkoopste gemeenten

1. Almere - 395 euro
2. Beesd - 495 euro
3. Maassluis - 515 euro
4. Hilversum - 549 euro
5. Leusden - 589 euro
6. Nieuwegein - 615 euro
7. Kerkrade - 620 euro
8. Laren - 630 euro
9. Heerlen - 640 euro
10.Amsterdam - 648 euro

'Belachelijk'

Uitvaartland.nl noemt de grote prijsverschillen bij een technische crematie ‘belachelijk’. "Een technische crematie is overal hetzelfde en daarom zou hier eigenlijk geen prijsverschil in moeten zitten", zegt Johan Verhofstadt van Uitvaartland. "De overheid moet ingrijpen en vaste prijzen gaan hanteren bij technische crematies voor alle crematoria in Nederland."

Cremeren populair

Mensen kiezen er steeds vaker voor om gecremeerd te worden, blijkt uit cijfers van de Landelijke Vereniging van Crematoria (LVC). Twintig jaar geleden werd iets meer dan de helft van de overledenen gecremeerd, in 2023 was dat ruim 68 procent.

Gezellige locatie

Technische of ook wel stille crematies worden steeds populairder. "Mensen willen liever niet het afscheid vieren in of bij het crematorium. Ze kiezen steeds vaker voor een gezellige locatie zoals bijvoorbeeld een voetbalkantine, restaurant of kroeg om een toost op het leven van hun dierbare uit te brengen. In veel gevallen is dit ook veel goedkoper”, aldus Johan Verhofstadt van Uitvaartland.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!