Duizenden hartpatiënten slachtoffer van coronaperiode

Duizenden hartpatiënten dood door uitstel zorg in coronatijd © iStock
Tijdens de coronaperiode zijn in Nederland duizenden mensen extra overleden aan hartklachten. De helft van die patiënten had gedotterd moeten worden, maar zij konden toen niet worden geholpen omdat de reguliere zorg stil lag.
Dat blijkt uit onderzoek van gezondheidseconoom Eline van de Broek-Altenburg.

Medische dossiers

De gezondheidseconoom onderzocht medische informatie van zo'n 113.000 mensen die in de periode 2018-2021 met hartklachten in het ziekenhuis waren beland. In sommige gevallen moest er binnen een paar dagen ingegrepen worden, anderen konden langer wachten op hulp. In de coronajaren 2020 en 2021 zijn in beide groepen meer mensen overleden dan in de jaren voor de uitbraak.

Falend overheidsbeleid

Schrijnende cijfers vindt de in Roermond gevestigde belangenbehartiger Hartpatiënten Nederland. "Duizenden hartpatiënten zijn overleden door falend overheidsbeleid." Een extra doorn in het oog van de organisatie is het feit dat tijdens de pandemie meermaals de noodklok werd geluid. Zo werd er, samen met verenigingen van onder meer cardiologen en intensivisten, opgetrokken om meer ruimte te krijgen voor de noodopvang van hartpatiënten. "We hebben zelfs een brief naar het ministerie van Volksgezondheid gestuurd. De enige reactie die we kregen was de ontvangstbevestiging", laat een woordvoerder desgevraagd weten. "Het doet ons pijn te moeten constateren dat we gelijk hadden met het luiden van de noodklok indertijd. Een gelijk dat we liever niet hadden gekregen."

Uitstel van behandelingen

Het uitstel van de dotterbehandelingen heeft met name tot sterfte geleid onder mensen die binnen een paar dagen na de diagnose geholpen hadden moeten worden. Ook onder mensen die langer konden wachten op een dotterbehandeling is sprake van een flinke oversterfte. Artsen beperkten zich in die tijd vooral tot mensen die mogelijk in levensgevaar waren en meteen hulp nodig hadden. Het uitstel van de behandelingen had ook een ander gevolg. Mensen die met vertraging werden gedotterd, kregen later vaak opnieuw klachten en moesten toen alsnog snel geholpen worden. Daardoor waren er in 2021 vrij veel acute ingrepen.
Hartpatiënten Nederland roept nu nabestaanden van overleden hartpatiënten op zich bij hun te melden. "Maar ook mensen met blijvende hartschade door het uitblijven van de juiste zorg tijdens de coronapandemie. Als we die mensen spreken kunnen we kijken wat we nog meer voor hen kunnen betekenen."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!