Groenstraat blijft niks bespaard: 'Lijkt wilde westen wel'

De Groenstraat is de laatste paar jaar een heus 'wilde westen' geworden. © Frank Moonen (L1)
Een ripdeal met schietende Colombianen, een spectaculaire politie-achtervolging, een bewoner die zichzelf doodschiet en een fatale brand. Het zou zo een script voor Flikken Maastricht kunnen zijn, maar in de Groenstraat in Landgraaf is het de laatste tijd keiharde realiteit.
De Groenstraat is een langgerekte straat met een mix van boerderijen, karakteristieke gebouwen en gewone rijtjeshuizen. De straat is sinds decennia bekend van het Auw Wieverbal en het Bargoens, de eigen taal van de straat. Ook wordt de traditie van de Mei Jongens in de Groenstraat nog altijd in stand gehouden. Aan cultuur en historie dus geen gebrek, maar de laatste tijd gebeuren er ook minder leuke dingen. "Vroeger was er alleen heisa als de koeien eens uit de wei braken, maar tegenwoordig is het echt het wilde westen", zegt een bewoner van de wijk. Volgens hem heeft het 'noodlot' toegeslagen, doelend op de gebeurtenissen van de laatste tijd.

Schietpartij

Die 'wildwesttaferelen' beginnen twee jaar geleden als er midden op straat wordt geschoten. Later blijken het Colombianen te zijn, die naar eigen zeggen 'op vakantie' waren. Maar in werkelijkheid waren ze uit op een ripdeal bij een bewoner, zo denkt althans de politie als er in en rond die woning tientallen kilo's coke worden gevonden. De rechtszaak is inmiddels achter de rug, de daders zijn veroordeeld, maar de schrik in de buurt zit er goed in.

Schietpartij

Op een steenworp afstand van de schietpartij uit 2022, is het anderhalf jaar later weer prijs. Nu lost de politie waarschuwingsschoten na een wilde achtervolging met een gestolen auto, die eindigt op... inderdaad de Groenstraat. Gewonden vallen er niet, maar schade is er wel.
Een eindje verderop is het eind januari van dit jaar raak, als een bewoner de politie belt met de mededeling dat hij zichzelf wil doodschieten. Een arrestatieteam en onderhandelaar snellen naar de woning, maar kunnen niet voorkomen dat de man de daad bij het woord voegt en zich voor de ogen van de agenten van het leven berooft.

Brand

En notabene schuin aan de overkant van dat pand, speelt zich zaterdag een dramatische brand af. Een 47-jarige man, afkomstig uit Dordrecht, komt niet tijdig uit de woning en overlijdt ter plekke. Op de plek van de brand hangen inmiddels bloemen in de hekafzettingen. De schade aan de woning is groot, ook ernaast en ertegenover.
Bloemen bij het huis van de fatale brand. © L1

Winkeltje

Roos Boymans heeft exact tegenover de afgebrande woning al 50 jaar een winkeltje in de Groenstraat. "Dit is niet te beschrijven", vertelt de bejaarde vrouw, die niet bang is geworden door alle gebeurtenissen. Ze woont tegenover het pand waar zaterdag een fatale brand was en naast de man die zichzelf een paar weken geleden doodschoot nadat hij de politie had gebeld.

Aangrijpend

"Iedereen heeft het erover, maar wat doe je eraan", zegt ze. Het verhaal van de omgekomen man van 47 jaar grijpt haar wel aan. "Die man kwam uit Dordrecht juist hier wonen voor de rust. Hij had net zijn drie dochters ingeschreven op een middelbare school, vertelde hij laatst nog. En dan gebeurt zoiets. Echt erg", vertelt Roos, die ondanks alles nog jaren met haar winkeltje wil doorgaan.

Noodlot

Twee andere bewoners zoeken ook naar een verklaring, maar zijn er vrij nuchter onder. "Het leven gaat toch gewoon weer door, maar misschien moeten we de gemeente maar eens bellen om de WOZ-waarde te verlagen. Want wie wil hier nu nog een huis kopen?", vraagt een bewoner zich af, die er al decennia lang woont.
Toevallig komt even verderop net een man een huis bezichtigen. De man komt uit Hoorn en heeft zijn oog laten vallen op een pand in de Groenstraat. Van de recente gebeurtenissen weet hij niks, maar het is voor hem geen reden af te zien van een eventuele koop. "We wonen vlakbij Amsterdam, dus hier worden we niet warm of koud van. En er zal toch niet elke dag worden geschoten?", reageert de man, die net een pand van vijf ton heeft bezichtigd.

Postcode Loterij

Weer een andere bewoner spreekt ook van 'wildwesttaferelen'. "Het was altijd een vreedzaam straatje waar alleen maar oudjes woonden. Maar dat is niet meer. Het zou mooier zijn als de Postcode Loterij eens langskomt. Dan hebben we er allemaal tenminste iets aan."
Als het spreekwoord 'na regen komt zonneschijn' in de Groenstraat werkelijkheid wordt, is ook de jackpot niet onmogelijk. Want in deze straat is de laatste tijd alles mogelijk.

Denk je aan zelfmoord of maak je je zorgen om iemand? Praten over zelfdoding kan anoniem via de chat op www.113.nl of telefonisch op 113 of 0800-0113.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!