Groene investeringen goed voor 300 banen op Chemelot

Chemiecomplex Chemelot in Sittard-Geleen. © Jean-Pierre Geusens
Industriepark Chemelot verwacht zo’n 300 nieuwe banen de komende vier jaar. Het gaat om zes projecten op het gebied van duurzamere productie, met minder schade voor de omgeving.
“Een duurzame industrie betekent meer industrie. Zonder olie en gas zullen we nieuwe grondstoffen moeten maken, bijvoorbeeld uit afval en biomassa. Dat vergt een hele nieuwe industrie.” Dat zei Chemelot-directeur Loek Radix maandagochtend bij de presentatie van een routekaart voor de toekomst.

100 investeringsplannen

De directie van Chemelot beweert dat er meer dan 100 investeringsplannen in de pijplijn zitten, maar slechts zes projecten worden concreet genoemd. Dat duidt erop dat de meeste investeringen pas over vijf jaar of later daadwerkelijk concreet kunnen worden, als de buitenlandse moederconcerns uiteindelijk hun ja-woord hebben gegeven. Uit concurrentieoverwegingen houden de bedrijven hun kaarten tegen de borst.

Klimaatneutrale site

Chemelot heeft al vaker gezegd dat het de eerste volledig klimaatneutrale en circulaire chemische site van Europa wil worden, uiterlijk in 2050 maar zoveel eerder als mogelijk is. Maandag is een ‘routekaart’ overhandigd aan minister Micky Adriaansens, demissionair minister van Economische Zaken en Klimaat. Zowel de energievoorziening als de grondstoffen moeten worden aangepast om het klimaat te sparen.

In een circulaire economie worden vrijwel alle producten steeds opnieuw gebruikt. De huidige cyclus produceren, consumeren en daarna weggooien, wordt doorbroken. Makers van producten houden bij het ontwerp rekening met hergebruik. Afval komt terug als grondstof voor fabrieken, in plaats van olie en gas. Ook het veel vaker delen van producten, zoals auto’s of materialen, is een element van de circulaire economie.

Twee miljard euro

Met de zes wel bekend gemaakte projecten is een kapitaalsinvestering gemoeid van twee miljard euro. De chemie is een kapitaalintensieve industrie, waardoor hoge investeringsbedragen niet betekenen dat er grote aantallen arbeidsplaatsen bij komen. Het geld zit vooral in de installaties.

Meer werkgelegenheid

In theorie zouden de ruim 100 plannen waaraan gewerkt wordt met de kennis van nu 2500 banen kunnen opleveren bij een investering van ruim 9 miljard euro, zo stelt de Chemelot-directie. Maar het is nog onduidelijk wanneer deze plannen gerealiseerd kunnen zijn.

Energie uit afval

Van de bekende investeringsplannen is FUREC een van de grootste. Energiebedrijf RWE wil met een waterstofinstallatie op Chemelot schone energie maken uit huishoudelijk afval dat nu nog wordt verbrand of gestort. De waterstof kan worden gebruikt om grondstoffen als ammoniak, etheen en propeen van te maken, waarvan dan weer kunststoffen of kunstmest worden geproduceerd. RWE moet het definitieve investeringsbesluit voor FUREC overigens nog nemen. "Hopelijk eindelijk dit jaar", liet een woordvoerder eerder weten.

Magnum-ijsjes

Een ander voorbeeld om de productie groener en meer circulair te maken is een fabriek in aanbouw van Sabic en Plastic Energy. Het wordt de eerste commerciële fabriek die gemengd plastic consumentenafval omzet in grondstoffen voor de overblijvende naftakraker op Chemelot, met als resultaat minder uitstoot van CO2. Van het eindproduct wil Unilever verpakkingen maken voor Magnum-ijsjes.

Duurzaam gas

Het Duitse Uniper maakte vorig jaar bekend een fabriek te ontwikkelen op Chemelot voor de productie van zogenoemd biogeen syngas. Dit duurzame gas kan aardgas vervangen in chemische productieprocessen. Dat begint met een kleine fabriek over drie, vier jaar.

Bezoek Máxima

Koningin Máxima brengt morgen een werkbezoek aan Chemelot om zich bij te laten praten over de duurzaamheidsambities van Chemelot. Het industriepark wil alle fossiele grondstoffen (gas en olieproducten) vervangen door duurzame alternatieven. Chemelot wil ook alle chemische processen elektrificeren en aansturen met stroom van schone bronnen, zoals zon, wind of biomassa.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!