Nieuwe gratis online krant voor Maastrichtenaren

De online krant is gratis te lezen. © iStock
Het gratis online nieuwsplatform De Nieuwe Ster is afgelopen week gelanceerd. Daarin is het laatste nieuws over de provinciehoofdstad te lezen.
De drie initiatiefnemers zijn geen onbekenden: Maurice Ubags, voormalig CEO van Mediahuis Limburg, Peter Eberson, voormalig CCO van Mediahuis Limburg en Maurice van der Linden, voormalig directeur TV Limburg.

'Voor altijd gratis'

Lezers kunnen bij De Nieuwe Ster terecht voor verhalen over lokale politiek, economie, cultuur, historie en horeca. Volgens de initiatiefnemers blijft de online krant altijd gratis. "Maastricht is op dit moment een one paper city, met dagblad 'De Limburger' als enige regionale krant. Daar komt nu verandering in. Wij vinden dat lokaal nieuws gratis toegankelijk moet zijn voor alle Maastrichtenaren. De Nieuwe Ster wil op een vernieuwende manier nieuws brengen over Maastricht", aldus hoofdredacteur Eberson.

Opvolger van weekblad

Het nieuwsplatform is als het ware de online opvolger van weekblad De Ster. Dat werd in 2008 verkocht aan de Nederlandse Weekbladen Groep. Volgens de oprichters hebben inwoners van Maastricht nog altijd behoefte aan lokaal nieuws. "We bieden een gratis platform voor dat Maastrichtse nieuws en daarmee een interessante plek voor adverteerders. Nog altijd is het zo dat de adverteerder de lezer volgt. We denken snel een groot bereik op te bouwen in de stad."

Tienduizenden lezers

Het eerste jaar willen de oprichters vooral een dominant bereik opbouwen in Maastricht. Zo hopen ze na een jaar op tienduizenden abonnees. "We groeien nu met een paar honderd abonnees per dag, het gaat best wel snel", vertelt Ubags aan L1. "We zagen dat we ook al abonnees hebben uit Spanje en Zuid-Afrika. Maastrichtenaren die daar dus wonen."
Hoewel de website gratis is, hopen de oprichters er na een tijdje door advertentie-inkomsten toch aan te kunnen verdienen.

AI-robot

De nieuwsberichten worden gemaakt in een klein team. Daarbij krijgen ze hulp van AI-technologie. Een bedrijf in Roermond ontwikkelt als het ware een robot om online nieuwsbronnen te scannen. "Wij maken dan nog zelf een selectie en schrijven het bericht ook zelf", aldus Ubags.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!