KHN Maastricht wil af van plan verbod zachte plastic cups

Veegwagens rijden door de stad om het afval van de straten te halen. © L1 (Sjors Abeling)
Koninklijke Horeca Nederland, afdeling Maastricht en Heuvelland is verbaasd over het plan om zachtplastic bekers bij open evenementen in Maastricht te verbieden. De organisatie ziet geen heil in het voorstel en vindt dat alle betrokken partijen eerst goed met elkaar moeten overleggen.
Dat meldt RTV Maastricht.

Moeilijk te recyclen

Politieke partijen SP, GroenLinks, de Partij voor de Dieren en M:OED stelden vorige week voor dat het Maastrichtse gemeentebestuur ruim voor 1 juli afspraken zou gaan maken met ondernemers en organisaties over het gebruik van hardplastic bekers in plaats van zachtplastic cups. Volgens de partijen lieten de zachte wegwerpbekers met carnaval ondanks het nieuw ingevoerde statiegeldsysteem nog steeds te veel troep achter. Bovendien zouden ze te moeilijk te recyclen zijn.

Duurder dan plastic, gevaarlijker dan glas

Het plan moet nog besproken worden maar KHN Maastricht & Heuvelland laat nu al weten geen heil te zien in het idee. De organisatie vindt het vreemd dat hen niets is gevraagd en verzoekt de gemeenteraad om het plan niet aan te nemen.
Volgens KHN Maastricht & Heuvelland lagen er afgelopen carnaval veel minder wegwerpbekers op straat dan voorheen. Harde plastic cups zouden onder andere duurder zijn dan wegwerpbekers, ook zouden ze gevaarlijker zijn dan glas. Dat ze zouden zorgen voor minder afval is volgens de KHN ook niet te garanderen.
Overgaan op hard plastic zonder overleg met alle betrokken partijen en vóórdat er een evaluatie is geweest over carnaval, is dan ook beslist onwenselijk, aldus de KHN Maastricht & Heuvelland.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!