Verkeersboetes worden steeds duurder: 'Buitenproportioneel'

Een telefoon in je hand terwijl je fietst? Als je betrapt wordt, betekent dat flink dokken. © ANP
Verkeersboetes zijn vanaf deze vrijdag een stuk duurder geworden, een stijging van zo'n 10 procent.
Zo moet je nu 420 euro gaan betalen als je met je telefoon in je hand rijdt. In België geldt hiervoor een vanafprijs van 116 euro, daar ben je dan ook meteen 15 dagen je rijbewijs kwijt. In Duitsland betaal je voor het rijden met je telefoon in de hand 100 tot 250 euro.

'Het wordt drukker'

Mark Bergers is gespecialiseerd in het aanvechten van verkeersboetes. Hij vermoedt dat er binnenkort een toestroom vanuit automobilisten komt. "Ik verwacht het drukker te krijgen. De boetes worden nu zo hoog, dat mensen sneller zijn geneigd om te checken of het wel terecht is."

Mishandeling 400 euro, fiets stelen 300 euro

Volgens Bergers zijn sommige verkeersboetes nu hoger dan uitspraken in het strafrecht. Voor een mishandeling krijgt iemand voor 400 euro een boete, terwijl een fiets stelen 300 euro is. "Dan zijn de zaken niet meer met elkaar in verhouding. Het is buitenproportioneel", aldus Bergers.

Begrotingstekort oplossen

De overheid zou de boetes hebben verhoogd, om onder andere het begrotingstekort mee te kunnen financieren. Uit onderzoek is gebleken dat de boetes eigenlijk verlaagd zouden moeten worden, met zo'n 25 tot 30 procent, om het weer 'in balans' te brengen.

Prijsverschil tussen Nederland, België en Duitsland
Prijsverschil van boetes in euro's in Nederland, België en Duitsland. Eerstgenoemde bedrag is uit Nederland, tweede uit België en derde uit Duitsland.

  • Door rood rijden: 300 - vanaf 174 - 90 tot 320
  • Foutparkeren: 120 - vanaf 58 - 10 tot 100
  • Foutparkeren op invalideparkeerplaats: 490 - vanaf 116 - 55
  • Geen voorrang verlenen: 300 - vanaf 116 - 15 tot 120
  • Geen gordel dragen: 180 - vanaf 116 - 30
  • Telefoon in hand tijdens het rijden: 420 - vanaf 116 - 100 tot 250

De bedragen in Nederland zijn exclusief 9 euro administratiekosten. Naast een geldbedrag kost een overtreding in Duitsland vaak één of meerdere punten. Duitsland heeft namelijk een puntenrijbewijs en wie te veel overtredingen maakt, is gewoon zijn rijbewijs een tijdje kwijt. Bij boetes boven de 60 euro wordt er in Duitsland gewerkt met punten.

In België zijn verkeersdelicten ingedeeld in vier graden, waarbij de eerste graad (onder andere het niet dragen van een gordel) de lichtste overtredingen omvat en de vierde graad (bijvoorbeeld spookrijden) de zwaarste. De minimumboete voor een overtreding van de eerste graad is 58 euro, voor de tweede graad 116 euro, de derde graad 165 euro en 473 euro voor een overtreding van de vierde graad.

Bekijk hieronder het hele interview met Mark Bergers:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!