Jef (60) is 88 kilo lichter en gelukkiger dan ooit

Jef Elie (links) voor de maagverkleining en (rechts) na de ingreep. © Privécollectie Jef Elie
De 60-jarige Jef Elie uit Eijsden weet als geen ander welke gevolgen obesitas op je leven heeft. Hij heeft ruim twee jaar geleden een maagverkleining laten uitvoeren en is nu 88 kilo lichter.
"Als ik kijk naar hoe ik er nu uitzie en hoe het met me gaat, heb ik toch wel iets moois bereikt na al die tijd", zegt Jef trots.

180 kilo

Voor zijn maagverkleining woog Jef zo'n 180 kilo. Tot er een dag kwam dat het niet meer langer zo ging. "Ik werd ruim twee jaar terug midden in de nacht wakker en voelde me echt niet lekker. Uiteindelijk moest ik met de ambulance naar de eerste harthulp. Als dan een cardioloog tegen je zegt dat je echt een andere weg moet inslaan, gaat er wel een knop om."

Zuid-Limburg koploper

Obesitas is een groeiend probleem, zo blijkt uit de meest recente cijfers. Wereldwijd is een op de acht mensen te dik. En dat is een verdubbeling ten opzichte van 30 jaar geleden. Ook jongeren worden steeds zwaarder. Zuid-Limburg is koploper van Nederland. Bijna een op de drie jongeren is te zwaar.

Operaties

Dat ook in Limburg het aantal mensen met obesitas stijgt, merken ze bij de vestigingen in Venlo en Heerlen van de Nederlandse Obesitas kliniek. Zo werden er in 2015 op de twee locaties nog 288 maagverkleiningen uitgevoerd. In de afgelopen jaren is het aantal operaties gestegen tot 811 in 2023.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!