Fotografen: 'Belast fotoshoot de natuur meer dan wandelaar?'

Fotograferen in de natuur is op sommige plekken niet meer gratis. © iStock
Fotografen in Limburg reageren met gemengde gevoelens dat fotoshoots in de natuur niet langer overal gratis zijn. Natuurmonumenten gaat een financiële bijdrage vragen voor fotoshoots in natuurgebieden. "Is een fotograaf vervuilender dan een wandelaar of een stelletje dat picknickt in de natuur?"
L1 maakte een rondje langs een aantal fotografen dat regelmatig voor fotoshoots de natuur intrekt. Unaniem hebben ze begrip voor het besluit van Natuurmonumenten, maar ze tonen zich ook kritisch.

Fotografenhart huilde

Fotografe Sanne Jennes van Sanne Jennes Fotografie had gemengde gevoelens toen ze ervan hoorde. Zij gaat regelmatig voor fotoshoots de natuur in. "Laat ik vooropstellen dat ik het begrijp waarom Natuurmonumenten dit doet. Ik wandel ook graag met mijn twee hondjes in het bos. Ik wil ook dat de natuur mooi blijft voor iedereen, maar mijn fotografenhart huilde wel", zegt ze. "Het zou toch jammer zijn als we niet meer in natuurgebieden foto's kunnen maken?"
Volgens fotografe Edith van Aken van EdithFotografeert is de maatregel van Natuurmonumenten hét gespreksonderwerp onder fotografen. "Met collega's onderling hebben we het er veelvuldig over. We vragen ons echt af of er niet andere activiteiten zijn die meer rotzooi in de natuur achterlaten dan wij als fotografen?"

Straat schoonhouden

Die mening deelt ook Ruud Claessen van RuudC Fotografie, ook hij vindt het erg dubbel dat hij moet gaan betalen voor een fotoshoot in de natuur. "Mijn vraag is een beetje: 'waar ligt de grens?' Als ik straks met een bruidspaar in het centrum van Roermond foto's ga maken, moet ik dan ook gaan betalen om de straat schoon te houden?"
Claessen noemt het heel Hollands dat er in een openbaar gebied betaald moet worden om foto's te maken. "Wat is het verschil dat je met 20 mensen en een paar honden een wandeling gaat maken? Dat vind ik krom en ik vind best veel geld als je een uurtje op locatie met twee mensen in de frisse buitenlucht foto's gaat maken. Vraag dan voor het betreden van een natuurgebied aan iedereen vijf euro entree. Want ik kan me niet voorstellen dat een fotoshoot de natuur meer belast dan een wandelaar." Die vraagt stelt ook Jennes zich hardop: "Heeft een fotoshoot meer impact op de natuur dan mensen die gaan picknicken of wandelen? Heel eerlijk gezegd kan ik me niet voorstellen dat wij als fotografen de grootste vervuilers zijn ten opzichte van duizenden recreanten in de zomer."

Commerciële activiteiten

Natuurmonumenten kent de regels al langer, maar sinds vrijdag wordt er extra op toegezien dat ze worden nageleefd omdat het aantal commerciële activiteiten groeit. Professionele fotografen die een fotoshoot in de natuur willen doen, moeten daar minimaal zes weken van tevoren toestemming voor vragen via een online formulier. De boswachter van het betreffende gebied beoordeelt dan de aanvraag. De toestemmingskosten zijn minimaal 50 euro.
Jennes weet echter als geen ander dat het vak als fotograaf vraagt om flexibiliteit. "We krijgen regelmatig last-minute aanvragen of kan door ziekte of weersverandering een fotoshoot niet doorgaan. Dan is het best lastig als je minimaal zes weken van te voren een aanvraag moet doen. Ik snap heel goed wat Natuurmonumenten wil bereiken, maar is dit nu de juiste manier? We moeten ervoor zorgen dat iedereen die in de natuur komt er netjes mee blijft omgaan", bepleit ze. Haar collega's delen die mening. Claessen: "Ik snap heel goed dat onderhoud van de natuur geld kost. Ik heb alleen bijvoorbeeld nog nooit met aankleding of papiersnippers in de natuur gewerkt. Dat is niet mijn stijl, maar ik ken eerlijk gezegd ook geen collega's die dat doen. Ik ga altijd met respect voor de omgeving om."
Sommige fotografen gebruiken papiersnippers of confetti in de natuur. © iStock

Beraden in welke gebieden

Claessen zal zich voor het komende seizoen wel beraden in welke gebieden hij wel of geen foto's nog gaat maken. "Ik kijk dan eerder naar natuurgebieden waar het niet van toepassing is, maar als een klant per se naar de Brunssummerheide zou willen, dan ga ik die kosten wellicht wel doorberekenen. Zeker als ik ook nog een halfuur bezig ben met het invullen van een formulier." Ook Van Aken en Jennes mijden bepaalde gebieden. "Het is te lastig om het allemaal vooraf te regelen", reageert Van Aken eerlijk.

Jaarkaart of vergunning

De fotografen hopen dat er een alternatief komt dan voor elke fotoshoot apart een online formulier te moeten invullen. Van Aken: "Laat me als professionele fotograaf een jaarkaart krijgen zodat ik voor een heel jaar bevoegd ben in de natuur te fotografen." Jennes heeft een soortgelijke oplossing om een jaarlijkse bijdrage te betalen. Ook stelt ze een dagje met een boswachter meelopen voor om alles goed te begrijpen van de natuur. "Ik vind het gevraagde bedrag voor een uurtje fotografen hoog, maar het gaat niet alleen om het geld, ook om de administratieve handelingen. Laat me dan een vergunning betalen voor een heel jaar, want ik zou het jammer vinden als ik geen foto's meer in de natuur zou kunnen maken."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!