Nedcar niet zomaar wapenfabriek, eerste stapjes wel al gezet

Tanks die Nederland aan Oekraïne leverde, zijn nog omgebouwd in een Tsjechische wapenfabriek © ANP
Ondanks oproepen vanuit de politiek kan de fabriek van VDL Nedcar in Born niet op korte termijn worden gebruikt voor de grootschalige bouw van defensiematerieel. Al worden de eerste stapjes wel al gezet.
"Nedcar is nu een autofabriek, het is niet zo dat je daar ineens legervoertuigen kunt bouwen", zegt woordvoerder Miel Timmers van VDL Nedcar. "Maar VDL werkmaatschappij Special Vehicles bouwt wel al legervoertuigen, en dat gebeurt straks in Born."

Kom maar door

De nu nog in Eindhoven gevestigde VDL-tak gaat in Limburg Caracal-patrouillevoertuigen bouwen. Nu nog op kleine schaal, maar "kom maar door met de orders, dan wordt het grootschaliger", aldus Timmers. Het gaat om 250 terreinwagens die zijn gebaseerd op de Mercedes G-klasse. VDL zet de Caracals in elkaar, waarna ze gebruikt gaan worden door luchtmobiele eenheden.
Een andere VDL-tak die mogelijk klussen voor defensie kan uitvoeren, is VDL Bus, dat nu nog in Venlo zit maar ook naar Born verhuist. Dat bedrijfsonderdeel maakt nu onder meer de speciale ME-busjes voor de politie.

Munitie

Vanwege de oorlog in Oekraïne staat de Europese defensie-industrie weer volop in de belangstelling. Omdat de fabriek in Born na het vertrek van opdrachtgever BMW leeg staat, klonk vanuit de politiek al snel een oproep om Nedcar in te zetten voor de grootschalige productie van oorlogsmaterieel. In de Tweede Kamer vroeg de BBB al in juni vorig jaar of de fabriek kan worden omgebouwd tot munitiefabriek. En het CDA neemt het plan om in Born militaire voertuigen te gaan bouwen, op in het programma voor de Europese verkiezingen die in juni worden gehouden.

Kamervragen

Defensieminister Kajsa Ollongren liet een week geleden nog weten dat het 'mooi zou zijn' als Nedcar militaire voertuigen zou gaan produceren, en dat er op het ministerie ook over gesproken wordt. In Kamervragen willen de fracties van BBB en CDA nu weten hoe concreet die gesprekken zijn, en welke mogelijkheden worden onderzocht.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!