Gepensioneerden aan het werk als chauffeur

De 70-jarige Bert Beaumont uit Brunssum kruipt minimaal een dag in de week nog achter het stuur. © L1
De arbeidsmarkt is zeer krap en dat blijft naar verwachting nog wel even zo. Zeker in Limburg, waar de vergrijzing de voornaamste oorzaak is van het toenemend aantal vacatures, voorspelt het UWV. Volgens de uitkeringsinstantie moeten zowel werkgevers als werkzoekenden hun horizon gaan verbreden.
Een transportbedrijf in Nuth doet dat al. Daar zitten gepensioneerde chauffeurs achter het stuur.

Werken maakt jong

"Het zijn enthousiaste mensen, die er duidelijk voor kiezen om niet thuis te gaan zitten. In feite blijven ze toch actief, waardoor ze jong blijven. Werken maakt jong", zegt Leon Pansters, directeur personeel en organisatie bij Transpo Nuth.

Mix van jong en oud

Pansters vindt dat iedereen mee mag doen op de arbeidsmarkt en kiest bewust voor een mix van jonge en oudere medewerkers. "Je merkt ook steeds meer dat mensen op jongere leeftijd, bijvoorbeeld omdat het gezin uitbreidt, gebruik willen maken van ouderschapsverlof. En die mensen kan ik weer combineren met mensen die in feite de pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt en toch nog actief willen zijn."

Bert en Henk

Twee van die medewerkers zijn de 70-jarige Bert Beaumont uit Brunssum en de 69-jarige Henk van Rie uit Amstenrade. Beiden zijn gemiddeld twee dagen per week nog actief als chauffeur. "Ik heb geen zin om de hele week thuis te zitten. Ik ben toch al zo'n bezige bij, dus zodoende dat ik dit werk toch nog wel effe graag wil blijven doen. En om een beetje onder de mensen te blijven", zegt Beaumont.
Van Rie vindt het belangrijk om buiten aan het werk te zijn. "Chauffeuren is een goede basis om dat uit te voeren. En om zinnig voor de maatschappij te zijn."

Financiële gevolgen

Pansters doet wel een oproep aan de overheid. Want als je doorwerkt na je pensioenleeftijd kan dat invloed hebben op de toeslagen waar je recht op hebt. "Dat heeft er vooral mee te maken dat deze mensen iets meer gaan verdienen waardoor ze namelijk de huursubsidie bij wijze van spreken kwijt raken en dan loont werken niet. Dat geldt ook voor mensen die overuren willen maken, zij worden extra belast. Laten we nu proberen het systeem zo in te richten dat deze mensen ook loon naar werken krijgen en dat het extra's oplevert voor hun."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!