Februari 2024 was mildste ooit gemeten in Limburg

Voorbereidingen in Kasteeltuinen Arcen voor nieuwe seizoen. © L1 (Peter Beeker)
Februari 2024 is de zachtste februarimaand ooit gemeten in Limburg. De gemiddelde temperatuur was overdag en in de avond 4 graden hoger dan voorgaande jaren. Toch laat de natuur zich nog niet in volle glorie zien.
In de Kasteeltuinen in Arcen zijn de medewerkers druk bezig met de voorbereidingen voor het nieuwe toeristenseizoen. De kasteelpoort gaat 28 maart open voor publiek. "Ik had verwacht dat er nu al meer in bloei zou staan, maar het staat wel op springen", zegt tuinbaas Bartjan Bakker van Kasteeltuinen in Arcen.

Erg nat

Hier en daar steken narcissen de kop op en staan in bloei. Op de 32 hectares van het park in Arcen is het goed zoeken naar andere ontluikende bloemen of planten. Bartjan Bakker: "Het is deze maand natuurlijk ook heel erg nat geweest en wie weet krijgen we in maart nog wat vorst. Dan is het maar goed dat nog niet alles in bloei staat."
Weinig zon
Februari kenmerkt zich dit jaar ook als de somberste maand sinds 14 jaar. In 2010 heeft de zon nóg minder geschenen dan de afgelopen jaren. "Ondanks dat zie je toch van alles uit de grond schieten, maar dat halen we weg. Vooral 'onkruid' en gras moeten we in toom houden", vertelt Bakker.

Recordwarmte

Op 15 februari werd een recordtemperatuur gemeten in Noord- en Midden-Limburg. Toen werd het maar liefst 17 tot 18 graden. Sinds de jaren negentig is februari de maand die het sterkst is opgewarmd. Bovendien is het met alle neerslag de achtste natte maand op rij sinds juli vorig jaar. Vorstdagen telden we afgelopen weken maar twee, terwijl dat er 'normaal' zo'n 12 zijn.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!