Eicellen laten invriezen: hoe gaat dat in zijn werk?

Eicellen kunnen net als sperma worden ingevroren © Nij Geertgen
Eicellen invriezen om zo een kinderwens uit te kunnen stellen, je hoort het steeds vaker. Maar hoe gaat dat eigenlijk in zijn werk?
De vraag om eicellen in te laten vriezen, ook wel bekend als social freezing, komt vaak van vrouwen tussen de 30 en 40 jaar.

Hoe verloopt zo'n behandeling?

Marieke Schoonenberg, gynaecoloog bij vruchtbaarheidskliniek Nij Geertgen, vertelt dat ze beginnen met een intakegesprek. "Wij starten met een intake waar we in gesprek gaan over de kinderwens. Als je bijvoorbeeld twijfels hebt over je kinderwens, kan je eerst een gesprek krijgen bij een counselor."
Vervolgens wordt er een echo gemaakt. "Daarna prikken we bloed. Zo kunnen we zien hoe het staat met de voorraad van de eicellen. We spreken daarna nog alles door en dan kan iemand het laten bezinken."

IVF

De behandeling zelf is een IVF-behandeling. Alleen worden de eicellen ingevroren en (nog) niet bevrucht. "Gemiddeld spuit je tien tot twaalf dagen hormonen om de eiblaasjes te laten groeien. Hierna vindt de eicelpunctie plaats. Je prikt de eiblaasjes aan en zuigt de eitjes eruit. Als we zien dat er eitjes rijp zijn, worden ze ingevroren. Je kan dan nog niets zeggen over de kwaliteit, want dat uit zich pas bij de bevruchting en bij de de ontwikkeling van een eventueel embryo", legt Schoonenberg uit.
Invriezen van eicellen © Nij Geertgen

Psychisch

Heel veel last van de behandeling heb je meestal niet, maar dat kan per vrouw verschillen. "Het moeilijkste is het psychische deel. 'Wat gaat er bij mij groeien? Hoeveel worden er geoogst? Hoeveel worden er ingevroren?' Tuurlijk, je kan lichamelijk ongemak hebben, maar het psychische deel wordt als het zwaarst ervaren. Je kunt van te voren niet weten wat de uitkomst gaat zijn."
Hoeveel kost een behandeling?
Schoonenberg vervolgt: "Als je een jonge gezonde vrouw bent, heb je met hormonen ongeveer 15 eiblaasjes. Dan kunnen we tien eitjes oogsten en daarvan kunnen we ongeveer acht eicellen invriezen. Het liefst wil je ongeveer 20 eicellen invriezen per behandeling. Dat is niet goedkoop, als je bedenkt dat een behandeling ongeveer 5000 euro kost. En dat wordt niet vergoed." Gemiddeld heeft een vrouw twee behandelingen nodig. "Het hangt ook samen met het verwachtingspatroon. Een vrouw die wat 'ouder' is, tussen 35 en 40 jaar, heeft mogelijk meer behandelingen nodig. Dan moet je jezelf afvragen of je veel meer dan twee behandelingen wil doen."

Hoeveel vrouwen komen terug voor de eicellen, en is er een stijging te zien?

Tussen de 12 en 20 procent van de vrouwen komt terug voor de eicellen. Uit een rondgang van de Volkskrant langs de ziekenhuizen die deze behandeling uitvoeren, bleek dat er een stijging is van deze behandeling. In Limburg is de enige plek waar dit kan bij het MUMC+. "Wij zien bij het invriezen van eicellen om persoonlijke redenen een lichte stijging", zei Ron van Golde, hoofd van divisie voortplantingsgeneeskunde MUMC+ vorig jaar. Volgens de gynaecoloog zal dit aantal nog wel licht blijven stijgen, maar hij ziet voor de toekomst geen grote toename. "In de Randstad wordt deze behandeling vaker gedaan om persoonlijke redenen dan hier." Een mogelijke reden hiervoor is omdat er in de Randstad meer alleenstaande hoger opgeleiden vrouwen wonen.
Zijn veel vrouwen zich bewust van deze optie?
Volgens Schoonenberg zijn vrouwen zich niet heel erg bewust van hun eigen vruchtbaarheid. Die neemt bijvoorbeeld sneller af dan vaak wordt gedacht. "Het is een precair onderwerp. Je zou het kunnen gaan opnemen in de zorgverzekering, om het toegankelijker te maken. Het is in ieder geval goed om bij stil te staan als vrouw en tijdig na te denken over een kinderwens. Dan kun je regie nemen over je eigen toekomst", sluit Schoonenberg af.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!