'Limburgs op natuurlijke manier in kinderopvang verweven'

Limburgs leesplankje © L1
De Limburgse taal zou eigenlijk op een natuurlijke manier in de kinderopvang verweven moeten worden. "Het zou fijn zijn als het een beetje door elkaar gemengd wordt", stelt onderzoekster Marie Rickert van de Universiteit Maastricht.
Ze schreef een proefschrift over tweetaligheid in de kinderopvang en promoveert daar donderdag op.

Limburgs dialect

In Limburg spreken de meeste mensen naast het Nederlands ook dialect. "Heel veel ouders vinden het belangrijk dat hun kinderen beide talen kennen", weet Marie Rickert. Daarvoor is het belangrijk dat ze het Limburgs al in de kinderopvang tegenkomen.
"De opvang is de eerste context waarbij ze echt in contact komen met ideeën over taal die we in de maatschappij hebben. Een kind pakt heel snel op welke talen echt belangrijk zijn." Als er op de kinderopvang alleen Nederlands gesproken wordt, herkennen ze die taal als de belangrijkste.

Met elkaar mengen

"Nu wordt het Limburgs soms wel gebruikt maar dan meestal in specifieke gevallen. Nederlands is echt de dominante taal. Dan gaat het vooral om formele educatieve interacties. Denk bijvoorbeeld aan het kringgesprek", vertelt Rickert. "Het Limburgs wordt juist vaak gebruikt bij emotionele situaties, als het om troosten gaat of verschonen. Maar het zou beter zijn als het een beetje door elkaar gemengd wordt."
Zo leren kinderen ook schakelen tussen de twee talen. "Heel veel mensen schakelen hier voortdurend tussen het Nederlands en het Limburgs. Eigenlijk is dat heel normaal. Zo zou het ook in de kinderopvang gebruikt moeten worden", stelt Rickert. "Kinderen kunnen prima twee talen door elkaar verwerken."

Proef met Limburgse taal

Bij een aantal kinderdagverblijven, waaronder De Rode Loper in Sittard, draait een proefprogramma over Limburgs in de kinderopvang. "Er zijn medewerkers die de hele dag plat kallen tegen de kinderen. Ook tegen de kinderen die thuis geen plat praten", legt Alexandra De La Roy, locatiemanager Mik kinderopvang, uit.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!