Eicellen laten invriezen: 'Je koopt toch een stukje tijd'

Lisanne (34) uit Meijel heeft haar eicellen laten invriezen. © iStock
Eicellen invriezen om niet-medische redenen, ook wel bekend als social freezing, is een manier om een (onzekere) kinderwens langer voor je uit te kunnen schuiven. Voor Lisanne (34) uit Meijel was het na het luisteren van een podcast over social freezing snel duidelijk dat zij dit ook wilde doen.
"Je koopt op deze manier toch een beetje tijd", vertelt *Lisanne.
"Als je op een bepaalde leeftijd komt als vrouw en je hebt geen vaste relatie, maar je wil in de toekomst eventueel wel kinderen, dan kan dit de druk bij onder andere het daten weghalen."

Huisarts

Lisanne besloot dan ook om vorig jaar haar eicellen in te laten vriezen. "Het is niet iets wat je even doet, maar ik vond de behandelingen gelukkig erg meevallen", vertelt ze. Het invriezen van eicellen is hetzelfde als een ivf-behandeling. "Alleen worden de eicellen niet bevrucht, maar bewaar je ze. Toen ik zeker wist dat ik het ging doen, ben ik naar de huisarts gegaan en die heeft mij doorverwezen naar een kliniek. Daar ben ik goed voorgelicht. Je krijgt daar ook een gesprek met een psycholoog, waar dan onder andere wordt gesproken over hoe je erin staat."

Prikkelbaar

Vervolgens is Lisanne naar haar werkgever gestapt. "Ik heb uitgelegd wat ik wilde doen. Door de behandelingen kun je je wat ziek of prikkelbaarder voelen en je moet op gezette tijden verschillende spuiten met hormonen iedere dag in je buik zetten. Ik wilde daar wel open over zijn." Haar werkgever steunde haar, net als haar familie en vrienden. "Ze vonden het allemaal erg interessant en stelden allemaal vragen."

Positief

Ook Domenique (36, bijna 37 jaar) uit Maastricht heeft haar eicellen laten invriezen. "Mijn vrienden en familie reageerden positief toen ik vertelde dat ik dit wilde doen. Ik heb ze uiteindelijk laten invriezen toen ik 35 jaar was." De Maastrichtse vond de behandeling lichamelijk goed te doen. "Mentaal vond ik het wel wat zwaarder. Ik realiseerde mij dat ik vroeger dacht dat ik op mijn 35ste al een gezin zou hebben. Op dat moment was ik nog vrijgezel en sta je daar wel even bij stil."

5000 euro

Twee behandelingen heeft Lisanne moeten ondergaan om nu 13 ingevroren eicellen te hebben. "Dat is wat weinig. Ze zeggen dat je tussen de 15 en 20 goede eicellen nodig hebt om de grootste kans te hebben om in ieder geval een kind te kunnen krijgen. Een behandeling kost tussen de 4500 en 5000 euro. Je kunt dit dus zeker niet oneindig doen."

Overwaarde

Ook krijg je de behandeling niet vergoed door de zorgverzekering. "Toen mijn relatie uitging, moesten wij ons huis verkopen en van de overwaarde heb ik de twee behandelingen die ik heb ondergaan, kunnen betalen. Ik heb uit die relatie toch ook iets positiefs gehaald."

Mentaal

Domenique onderging uiteindelijk de behandeling één keer. "Zo'n behandeling is duur en mijn ouders hebben financieel moeten helpen. Door de behandeling heb ik vijf eicellen kunnen laten invriezen. De kliniek adviseerde de behandeling nog een keer te doen, maar ook vanwege het mentale gedeelte heb ik dit niet gedaan."

Tijd gaat dringen

Lisanne had de behandeling graag eerder gedaan. "Ik heb lang gestudeerd en als vrouw werk je tegenwoordig ook aan je carrière. Een kinderwens wordt dan al snel naar achteren geschoven, meer dan pakweg 20 tot 30 jaar geleden. Je begint er vaak over na te denken wanneer de tijd al gaat dringen. Als ik nu terugkijk, had ik het liever gedaan toen ik 30 jaar was. De kwaliteit van je eicellen is dan gewoon beter. Vrouwen zouden hier meer voorlichting over moeten krijgen."

Deadline

De Maastrichtse Domenique heeft inmiddels een relatie. "Ik ben nu bezig met een opleiding en die wil ik eerst graag afronden. Voor mij ligt de deadline rond mijn 38ste om aan kinderen te beginnen, maar nu ik een relatie heb, heb ik misschien de eicellen helemaal niet nodig."

Natuurlijk

Het is ook voor Lisanne niet zeker of ze de eicellen uiteindelijk gaat gebruiken. "Ik hoop natuurlijk dat ik op den duur iemand tegenkom waarmee ik op de natuurlijke manier kinderen krijg. Maar nu denk ik dat als ik rond mijn 36ste nog steeds niemand heb ontmoet, ik in mijn eentje ga proberen een kind te krijgen."
* De achternamen van de vrouwen zijn bij de redactie bekend.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!