Taart voor ruim 700 Limburgers: eindelijk weer jarig

Na vier jaar is het weer 29 februari © L1
Na vier jaar vieren donderdag 718 Limburgers eindelijk weer eens hun verjaardag. Voor het eerst sinds 2020.
Net zoals in 1944, 1992 en 2020, hebben we dit jaar weer een schrikkeldag. Maar waarvoor dient die extra dag eigenlijk?

Seizoenen

Als we geen schrikkeldagen hadden, zouden de seizoenen verschuiven door het jaar. Uiteindelijk zou juli dan in de winter vallen en januari in de zomer. Dat komt omdat een jaar, dus de periode dat de aarde om de zon draait, precies 365 dagen, 5 uur, 48 minuten en 45 seconden duurt. Door elke vier jaar een 29ste februari in te lassen, beginnen de seizoenen elk jaar op dezelfde dag.

Wanneer?

Elk jaar dat deelbaar is door vier heeft een schrikkeldag, met uitzondering van de jaren die deelbaar zijn door honderd. Jaren die deelbaar zijn door vierhonderd hebben dan weer wel een schrikkeldag.

Jarig

Zo’n 11.000 Nederlanders, onder wie 718 Limburgers, zijn op 29 februari jarig. Eindelijk nog eens op hun echte verjaardag. Schrikkeljarigen kunnen uitrekenen of ze in andere jaren jarig zijn op 28 februari of 1 maart. Dat kunnen ze doen aan de hand van de stand van de zon bij hun geboorte. Het geboorte-uur valt dus op een andere dag en zo kunnen ze weten wanneer ze hun verjaardag horen te vieren.
Het woord 'schrikkel' is trouwens een afgeleide van 'schrikken'. Vroeger betekende dat springen in het oud-Nederlands. Een schrikkeljaar betekent dus eigenlijk het verspringen van het jaar.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!