Dit betaal je in jouw gemeente gemiddeld aan woonlasten

Inwoners van de gemeente Meerssen zijn gemiddeld het meeste kwijt aan gemeentelijke woonlasten. © iStock
De woonlasten die Limburgse huishoudens, bestaande uit meerdere personen, kwijt zijn in 2024 zijn bijna overal flink gestegen. In Meerssen betaal je veruit het meest aan gemeentelijke heffingen.
Onder die woonlasten worden onder meer de onroerende zaakbelasting, rioolheffing en afvalstoffenheffing meegenomen.

Bovengemiddeld

In Limburg vallen een aantal gemeentes behoorlijk uit de toon. Zo zijn de lasten in de gemeente Roerdalen en de gemeente Vaals met maar liefst 12 procent gestegen. In Roerdalen wordt nu gemiddeld ruim 893 euro per jaar betaald. In Vaals blijft dat bedrag nèt onder de duizend euro.

Koploper

Van de 94 gemeentes waar meer dan 1000 euro aan woonlasten betaald wordt, liggen er negen in Limburg. De gemeente Meerssen voert die lijst aan. Daar dragen huishoudens gemiddeld zo'n 1277 euro af aan gemeentelijke woonlasten, een stijging van zes procent ten opzichte van 2023.

Dalers

In vier Limburgse gemeenten daalden de jaarlijkse lasten. In de gemeenten Nederweert, Leudal, Beesel en Valkenburg aan de Geul gingen de lasten omlaag. In Valkenburg is de daling het grootste: 12 procent. Dat komt neer op zo'n 120 euro op jaarbasis.
Opvallend is dat in de vier grotere Limburgse gemeenten de stijging redelijk binnen de perken bleef. Zo stegen de lasten in Maastricht met drie procent, Heerlen ging met vier procent de lift in, in Venlo bleef het zelfs bij slechts twee procent. Roermond spant in dat lijstje nog de kroon met een toename van vijf procent.

Fikse stijging

Landelijk betalen dit jaar inwoners van 94 gemeenten meer dan 1000 euro aan gemeentelijke woonlasten. Dat is al een behoorlijke toename ten opzichte van vorig jaar, toen gold dat nog voor 54 gemeenten. Gemiddeld genomen zijn de gemeentelijke lasten dit jaar met 5,9 procent gestegen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!