Steeds meer stroomstoringen door stijgend grondwater

Hoogspanningsstation in Egchel. © L1 (Pascal Courbois)
Stroomstoringen komen de laatste tijd steeds vaker voor. Vooral in Noord- en Midden-Limburg zorgt de hoge grondwaterstand voor problemen met de stroomvoorziening.
"We zien extremen waarbij in één nacht, in één gebied, vier middenspanningsstoringen optreden. Dat zijn storingen waar een aantal honderden klanten de dupe van zijn, als we pech hebben", vertelt Tim van Ham, woordvoerder van netbeheerder Enexis.

Kabels in het water

De kabels die in de grond liggen, zorgen voor de problemen. "Dat zijn de middenspanningskabels, de wat dikkere kabels, maar ook de laagspanningskabels die bij u en mij in straat liggen", legt Van Ham uit. "Normaal gesproken liggen die in de droge grond. Daar liggen ze heel veilig en goed. Maar nu is die grond niet droog, want het grondwater is dermate hoog dat de kabels eigenlijk in het water liggen."

Kleine beschadigingen

Bij gewone goede kabels is dat geen probleem, omdat die een waterdichte mantel hebben waardoor de kern van de kabel droog blijft. "Maar sommige kabels liggen al zo'n 50 à 60 jaar in de grond. Er zitten misschien oude graafschades aan of een steen die daar al 30 jaar tegenaan drukt. Daardoor kunnen er wat kleine beschadigingen in die kabel komen." Ook bij de verbindingsstukken, waar twee kabels via een verbindingsmof gekoppeld worden, is de kabel kwetsbaar. Vooral als die al jaren in de grond liggen. "Daar zien we de storingen vaak. Op die plekken kan vocht de kabel binnen komen. Dat zorgt voor kortsluiting en dan valt de stroom uit."
"Dit probleem vraagt niet alleen veel van onze klanten die vaker stroomstoringen voor hun kiezen krijgen, maar ook van onze mensen die de problemen moeten verhelpen", stelt Van Ham. "Dus het is hard werken om dat allemaal op tijd geregeld te krijgen."

Noord- en Midden-Limburg

In Zuid-Limburg zorgt het grondwater voor minder problemen. Waar dat door komt, weet Enexis niet. Ze zien vooral het aantal stroomstoringen in Noord- en Midden-Limburg oplopen. "Weert en Venlo springen er in negatieve zin bovenuit. Daar zien we een nog grotere toename van het aantal storingen dan in de rest van de regio." Wat daar de oorzaak van is, weet Tim van Ham niet. "We linken het aan het hoge grondwaterpeil, maar verder komen we niet."

Extreme regenval

Het hoge grondwaterpeil is ontstaan door de vele regen van de afgelopen maanden. En experts verwachten voor de toekomst meer extreme regenval. Toch is dit probleem niet zomaar te verhelpen, aldus Enexis. "Het is lastig om onze kabels in de grond te beschermen tegen water. We kunnen geen tienduizenden kilometers kabel verleggen of vervangen omdat daar misschien kwetsbare plekken in zitten. Dus als het gaat om hoog grondwater, dan zullen we daar toch vooral mee moeten leren leven", stelt Van Ham. "Ik ben bang dat er niet zo heel veel aan te doen valt. Het zou vooral helpen als het een paar weken wat minder zou regenen."
Ondanks de toename van het aantal stroomstoringen is het elektriciteitsnet volgens Enexis nog altijd 'ongelooflijk betrouwbaar'. "Gemiddeld zit een klant per jaar een kwartier zonder elektriciteit. Het overgrote deel van alle mensen heeft helemaal geen spanningsuitval in een jaar."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!