Meer toeristen kozen Limburg afgelopen jaar als bestemming

Vooral veel meer buitenlandse toeristen kwamen afgelopen jaar naar onze provincie. © iStock
Ruim 4,5 miljoen toeristen zijn afgelopen jaar in Limburgse hotels, campings en vakantiehuisjes verbleven. Een stijging van zeven procent ten opzichte van 2022, toen er iets minder dan 4,3 miljoen mensen onze provincie als vakantiebestemming kozen.
Dat meldt LocalFocus op basis van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Grote stijging buitenlandse toeristen

"We zien vooral een toename van Belgische en Duitse gasten", vertelt Raimonda Teisman van Visit Noord-Limburg. En dat is ook terug te zien in de cijfers. Het afgelopen jaar verbleven ruim 1,3 miljoen buitenlandse toeristen in Limburg. In 2022 waren dat er nog ruim één miljoen. Dat is een stijging van meer dan 23 procent. Teisman: "We zien wel een afname in de horeca. Niet zozeer qua besteding, maar wel in het aantal gasten."

'Vakantie op inhoud'

Het aantal binnenlandse toeristen dat afgelopen jaar voor onze provincie als vakantiebestemming koos, is met bijna twee procent licht gestegen. Zo hebben in 2023 bijna 3,3 miljoen Nederlanders in een Limburgs hotel, camping of vakantiehuisje overnacht, tegenover iets meer dan 3,2 miljoen een jaar eerder.
"De verwachting is wel dat het aantal binnenlandse toeristen dit jaar zal afnemen en dat het aantal buitenlandse toeristen juist stijgt. We zien toch dat mensen graag weer naar het buitenland gaan na de coronajaren", legt Iris Bakker van Visit Zuid-Limburg uit. Volgens Bakker zit er nog best rek in het aantal toeristen dat de regio kan ontvangen: "Vooral in deze periode van het jaar. Maar we zij ook deels afhankelijk van het weer. De laatste jaren zien we dat er veel last minute geboekt wordt. Mensen kiezen ook steeds vaker een vakantie op inhoud. Ze willen bijvoorbeeld iets leren over de wijn, romeinen of mijnen in onze regio."

Grootste stijging in Noord-Holland

In heel Nederland sliepen afgelopen jaar bijna 50 miljoen gasten. Dat zijn er ruim 8 procent meer dan in 2022. Ook landelijk gezien waren er vooral meer buitenlandse toeristen die een bestemming in Nederland kozen: ruim 20 miljoen. Daarmee is het aantal buitenlandse toeristen weer terug op het niveau van voor de coronapandemie. In Noord-Holland steeg het aantal vakantieovernachtingen het hardst. Volgens het CBS komt dat vooral door Amsterdam, dat met negen miljoen gasten de toeristische trekpleister van die provincie is.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!