Acute psychiatrische zorg blijft behouden, PAAZ sluit eerder

Laurentius Ziekenhuis in Roermond. © Fer Traugott
De psychiatrische afdeling (PAAZ) van het Laurentius Ziekenhuis in Roermond sluit op 1 maart, twee maanden eerder dan de bedoeling was. Zorginstellingen uit de regio vangen de acute psychiatrische zorg op.
Poliklinische patiënten kunnen nog wel tot uiterlijk 1 mei bij de psychiaters in het Laurentius terecht.

Eerder dicht

Het was de bedoeling dat de verpleegafdeling van de psychiatrie (PAAZ) op 1 mei gesloten zou worden, maar dit is door personeelsverloop vervroegd. "Wij kunnen de huidige opgenomen patiënten per 1 maart niet meer van optimale zorg voorzien." Op dit moment krijgen nog twee patiënten zorg op de klinische afdeling van de PAAZ, aldus Luc van den Akker, voorzitter van de Raad van Bestuur van het Laurentius. "De zorg voor hen wordt waar nodig overgenomen door collega-zorginstellingen."

Acute psychiatrische zorg

MET ggz verzorgt al jaren de crisisdienst voor de psychiatrie in de regio. Zij hebben een beoordelingsruimte in het ziekenhuis en die ruimte blijft daar ook beschikbaar. Vincent van Gogh voor Geestelijke Gezondheidszorg heeft acute opnameplaatsen beschikbaar. Daarmee is de acute psychiatrische zorg in de regio gewaarborgd.
Ook blijft het voor andere afdelingen binnen het ziekenhuis mogelijk om bij vragen de psychiatrische verpleegkundigen te raadplegen.

Samenwerking in de regio

MET ggz creëert extra ruimte door de teams op te schalen. "Gelukkig hebben we snel afspraken kunnen maken over de ruimte voor crisisbeoordelingen en de bedden voor de acute psychiatrie. Tegenwoordig is er met intensieve ambulante behandelingen veel mogelijk en is klinische opname in veel gevallen niet nodig", stelt Irene Stöver, directeur MET behandeling bij MET ggz.
Ook bij Vincent van Gogh verwachten ze de extra zorg aan te kunnen. Deze ggz-organisatie is in Noord-Limburg al zelfstandig verantwoordelijk voor de crisiszorg en heeft daardoor voldoende capaciteit, verwacht directeur Sander Wigchert. "Natuurlijk geeft een sluiting van een afdeling altijd druk op de zorg in de regio. Met de afspraken die we gemaakt hebben, kunnen we de psychiatrische zorg blijven waarborgen."

Komende jaren

Dankzij de inzet van de twee zorginstellingen is de continuïteit van de psychiatrische zorg de komende jaren vooralsnog gegarandeerd. "Wij zijn graag bereid om samen met partners in de regio mee te denken in verdere lange termijn oplossingen, waarbij we ook bovenregionaal kijken", geeft Luc van den Akker aan.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!