Herbouw kasteel Schaesberg wordt haastwerk

De ruïne van kasteel Schaesberg in 2016 © L1 (Helga Kobben)
De herbouw van Slot Schaesberg komt in een hogere versnelling. De ruïne moet binnen afzienbare tijd weer een volwaardig kasteel worden, dus het plan om het werk over tientallen jaren uit te smeren gaat op de schop.
De gemeente Landgraaf probeert nu een consortium samen te stellen om het werk weer op te pakken.
"We willen niet dat het nog tien jaar duurt eer het kasteel er weer staat", zegt wethouder Stijn Kropman op L1 Radio. "We zijn nu met verschillende partijen in gesprek om zo snel mogelijk tot herbouw van het kasteel te komen."

Ambachtelijk

De restauratie begon in 2012. De bedoeling was om het slot op zo authentiek mogelijke manier te herbouwen, met alleen Middeleeuwse bouwtechnieken en -materialen. Op die manier moesten mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt worden opgeleid tot ambachtslieden, om daarna makkelijker een baan te vinden.

Exploitatie

Afgelopen najaar trok de gemeenteraad de stekker uit dit ambitieuze project. Het was de bedoeling dat betalende bezoekers en horeca geld in het laatje zouden brengen, maar dat gebeurde niet. "De restauratie zelf was eerst het product, maar dat blijkt niet te werken", legt Kropman uit. "Er is gewoon te weinig om tot een structurele exploitatie te komen."

Zes maanden

Op dit moment wordt er gesproken met maatschappelijke organisaties die de afgelopen jaren al betrokken waren bij de herbouw van het slot, en commerciële partijen die potentie zien in de unieke locatie. Kropman verwacht binnen een half jaar een nieuw plan te presenteren, zodat daarna de schop opnieuw de grond in kan.
Het kasteel uit de 16e eeuw werd tot de 18e eeuw bewoond door de heren van Schaesberg. Na de Napoleontische tijd raakte het slot steeds meer in verval en in 1968 werd wat er nog restte van de voorburcht gesloopt.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!