Het leven gaat door voor Oekraïense vluchtelingen in Beek

De Oekraïens-Soedanese baby Anastasia werd in Beek geboren © L1 (Pascal Courbois)
De oorlog in Oekraïne duurt intussen al twee jaar en het einde is nog niet in zicht. Maar het leven gaat gewoon door, zo bewijzen Mohamed en Anastasia Awad. In maart 2022 vluchtten ze uit Oekraïne, om uiteindelijk in Beek onderdak te vinden.
En wat in Oekraïne niet lukte, gebeurde in Beek wel. Anastasia werd zwanger, en vorige maand werd dochter Amira geboren.
Vader Mohamed komt oorspronkelijk uit Soedan, vandaar dat dochterlief een Arabische naam heeft gekregen. Amira betekent prinses. De zwangerschap kwam als een verrassing: "Toen mijn vrouw het vertelde geloofde ik het eerst niet. Ik was in shock, ik was zo blij. Maar mijn vrouw verzekerde me dat het echt waar was. Toen hebben we het laten controleren bij het ziekenhuis en het bleek te kloppen. Alles zag er goed uit."

Nationaliteit

Het echtpaar zou graag in Nederland willen blijven wonen. Maar of dat kan is onzeker. "We zouden graag willen dat onze dochter de Nederlandse nationaliteit krijgt want ze is hier geboren. Maar de regel is dat of de vader of de moeder dan de Nederlandse nationaliteit moet hebben."

Schoonmoeder

Regelmatig heeft het echtpaar contact met familie in Oekraïne. Maar voor moeder Halyna Kavuza van Anastasia waren de telefoontjes over soms onbetrouwbare videoverbindingen niet genoeg. Zij kon niet langer wachten op haar kleinkind, en besloot begin deze week naar Beek te reizen. Een lange en moeilijke tocht over gevaarlijke en slechte wegen. Begin deze week is ze gearriveerd en heeft ze haar kleindochter in de armen kunnen houden: "Ik ben heel blij met mijn kleindochter. Ik heb er drie jaar op gewacht, en nu is ze er. Heel fijn."
Oekraïns echtpaar Mohamed en Anastasia met baby Amir © L1 (Pascal Courbois)

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!