'Steeds minder leuk om ondernemer te zijn door regeldruk'

Uit de Nationale Peiling Ondernemersklimaat blijkt dat driekwart van de ondernemers vindt dat de omstandigheden om een bedrijf te runnen de afgelopen vijf jaar zijn verslechterd. © Istock
Limburgse ondernemers zijn door alle regels en bijkomende kosten steeds voorzichtiger met het doen van investeringen, merkt de Limburgse Werkgevers Vereniging (LWV). "Ze hebben eerder het gevoel dat ze worden tegenwerkt, dan dat er meegedacht wordt", zegt LWV-directeur Huub Narinx.
Die regeldruk kan volgens Narinx uiteindelijk leiden tot het vertrek van steeds meer bedrijven uit onze provincie.

Cijfers

"Veel mensen die bij bedrijven in Limburg aan de knoppen zitten, wonen niet hier. Beslissingen over investeringen van tientallen miljoenen worden vanuit onder meer Engeland, China en Egypte gemaakt", licht Narinx toe op L1 Radio.
Er wordt vanaf afstand volgens de LWV-directeur dan ook alleen naar de cijfers gekeken. "Als zij zien dat in Nederland de belasting hoger wordt en bijvoorbeeld in Duitsland niet, kunnen ze heel makkelijk schuiven met investeringen."

Noodklok

Ondernemersorganisatie VNO-NCW luidde vorige week de noodklok. Die organisatie vindt dat ondernemers in Nederland net als hun collega's in Duitsland en Frankrijk gecompenseerd moeten worden voor de hoge energieprijzen. Ook vindt VNO-NCW dat het afgelopen moet zijn met extra regels die de overheid steeds weer opstelt. Narinx: "We hebben fabrieken en werkgevers nodig om de welvaart vast te kunnen houden die we nu hebben. Dat wordt weleens onderschat."

Omstandigheden verslechterd

Uit de Nationale Peiling Ondernemersklimaat blijkt dat driekwart van de ondervraagde ondernemers vindt dat de omstandigheden om een bedrijf te runnen de afgelopen vijf jaar zijn verslechterd. "De cijfers zijn een bevestiging van wat wij al jaren roepen. Het wordt steeds minder leuk om in Nederland ondernemer te zijn. Veel ondernemers vragen zich af of als zij nu een investering doen, ze het ooit nog rendabel krijgen", aldus Narinx.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!