Kaartenwinkeltje in Buchten na 30 jaar noodgedwongen dicht

Jo en Lien Thevissen achter de kassa van hun kaartenwinkeltje in Buchten. © L1 (Gerard Pansier)
Steeds vaker werken ondernemers door omdat er geen opvolging is, of omdat ze het werk niet kunnen missen. Maar als de gezondheid niet meewerkt blijkt dat soms onmogelijk, zo weten Jo en Lien Thevissen.
Beiden zijn begin 70 en al ruim 30 jaar runnen ze een kaartenwinkeltje in Buchten. Maar na een TIA bij Jo moest de zaak plotseling dicht.

Emotionele dagen

Vrijdag en zaterdag is de winkeldeur voor even weer open. Voor een leegverkoop, en om afscheid te nemen van de vaste klanten. Het plotselinge einde van de Kwiksjop valt zwaar bij de 71-jarige Lien Thevissen, die zich realiseert dat het zaterdag echt gedaan is met haar winkeltje. "M’n klanten ga ik missen", reageert ze emotioneel.

Contact met klanten

De mooiste herinneringen voor haar zijn de contacten met de klanten. "De leuke praatjes. We hadden hele leuke klanten, daar konden we mee lachen. En je was af en toe ook wel een maatschappelijk werkster. Dan moesten ze iets kwijt."

TIA

Lien en haar 73-jarige man Jo wilden rustig naar een afscheid toewerken en zoeken naar iemand om de winkel over te nemen. Maar nadat Jo begin januari met een TIA werd opgenomen in het ziekenhuis kwam er onverwachts een versneld einde aan het ondernemerschap. Inmiddels is hij weer aardig opgeknapt maar zeker niet de oude. "Het was gewoon niet meer te doen. We kregen het niet meer rondgebreid. We zijn al een keer 4 dagen open geweest afgelopen maand en dan merk ik dat mij niet kon concentreren. Ik moest constant naar woorden zoeken. Dat was niet leuk", vertelt Jo.

Reacties

Na het sluiten van de winkel kreeg het echtpaar Thevissen al heel veel reacties van klanten. "Dat ze het verschrikkelijk vonden dat we dichtgingen. Heel veel kaarten, heel veel bloemen, echt van alles, chocolade. De reacties waren overweldigend", laat Lien weten.

Missen

Jo gaat het gesprek met de klanten het meeste missen. "Ik denk dat ik nu meer bij mensen thuis moet gaan koffiedrinken om in gesprek te gaan." Lien wil haar tijd in de toekomst onder andere gaan vullen met wandelen en de kleinkinderen. "Dagjes weg samen en lekker uit eten, dat gaan we doen. We gaan een beetje genieten."
Door de plotselinge sluiting hebben de twee weinig tijd kunnen steken in de mogelijke verkoop van de winkel. "Het zou voor het dorp fijn zijn als hier weer een winkel zou komen, in wat voor vorm dan ook. We zouden dat ook toejuichen", besluit Jo.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!