Geen toestemming voor traditionele slipjacht in Meinweg

Honden en ruiters op jacht © iStock
De jaarlijkse slipjacht in het Meinweggebied bij Herkenbosch gaat zaterdag niet door. De organisatie heeft geen toestemming gekregen voor de 35ste editie.
Dat zegt organisator Roy Blijlevens.

Vossenurine

De slipjacht met honden en paarden is geen echte jacht, er wordt geen vos achtervolgd. Met een in vossenurine gedrenkte doek wordt een geurspoor uitgezet. De honden volgen dat spoor, de ruiters volgen hun honden. Het spoor wordt alleen uitgezet op paden, dus de slipjacht blijft ook op de paden.
Het gaat in Herkenbosch om een groep van zo'n 20 ruiters met 20 honden. Maar het probleem is dat die honden loslopen. En dat wil Staatsbosbeheer volgens Blijlevens niet meer hebben, omdat de natuur daardoor verstoord wordt.
Het evenement kon volgens de teleurgestelde organisator al die jaren zonder vergunning worden georganiseerd. Een melding was voldoende om toestemming te krijgen van gemeente en provincie. Maar die toestemming is dit jaar niet gekomen. Volgens de organisator na advies van Staatsbosbeheer.

Geen gesprek mogelijk

Die organisatie wordt volgens Blijlevens, tevens Statenlid voor JA21, steeds strenger en dominanter. Er valt volgens hem ook niet mee te praten. "Ik dacht dat het bos van ons allemaal was, maar er is geen gesprek mogelijk", zegt hij.
De slipjacht moet zich aan steeds meer regels houden. Vroeger werd het spoor lukraak door bosgebieden getrokken. Blijlevens snapt ook wel dat de tijden zijn veranderd. Maar het is volgens de organisator doodzonde dat nu helemaal niets meer mogelijk is.

Boswachter

In een reactie zegt een landelijke woordvoerder van Staatsbosbeheer dat het sowieso niet de bedoeling is honden los te laten lopen in gebieden waar een aanlijnplicht geldt. De verantwoordelijke boswachter in het Meinweggebied kan volgens de landelijke woordvoerder meer vertellen, maar die was vrijdag niet bereikbaar voor uitleg en commentaar.
Blijlevens en de andere ruiters gaan zaterdagmiddag toch het bos in, maar laten de honden thuis. Hij gaat geen bewaar maken tegen het besluit. Hij wil het volgend jaar nog eens proberen, maar heeft weinig hoop dat het dan wel lukt.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!